Administratsioon korraldas rea avalikke eitusi. Avaldused tegid Valge Maja personaliülem John Kelly, kaitseminister James Mattis, Valge Maja pressisekretär Sarah Huckabee Sanders ja Trumpi endine isiklik advokaat John Dowd, vahendab Washington Post.

Mattis nimetas raamatut väljamõeldiseks ja Sanders ütles, et tegemist ei ole millegi rohkema kui fabritseeritud lugudega, millest paljud on rääkinud viha pidavad endised töötajad. Ühtegi raamatus olevat väidet Sanders konkreetselt ei vaidlustanud.

Trump võttis sõna talle iseloomulikult Twitteris ja viitas sellele, et raamat oli ajastatud novembris toimuvaid vahevalimisi mõjutama.

„Woodwardi raamatu on juba ümber lükanud ja diskrediteerinud kindral (kaitseminister) James Mattis ja kindral (personaliülem) John Kelly. Nende tsitaadid olid väljamõeldud võltsingud, pettus avalikkusele. Nagu teised lood ja tsitaadid. Woodward on demokraatide tööriist? Märkate ajastust?” kirjutas Trump.

Mõni aeg hiljem võttis ta uuesti sõna: „Juba diskrediteeritud Woodwardi raamatus, kus on nii palju valesid ja võltsallikaid, nimetavat ma Jeff Sessionsit „vaimselt väärastunuks” ja „rumalaks lõunalaseks”. Ma pole öelnud KUMBAGI, pole kunagi kasutanud neid sõnu kellegi kohta, sealhulgas Jeffi kohta, ja lõunalane olemine on SUUREPÄRANE asi. Ta mõtles selle välja lõhestamiseks!”

Vaatamata sellele, et kuulujutud Woodwardi projekti kohta levisid juba nädalaid tagasi, oli Valge Maja eile ettevalmistamata, kui hakkasid ilmuma väljavõtted raamatust.

Ametlik reageering oli aeglane ja tuli ligi neli tundi pärast sada, kui 11. septembril avaldatava raamatu tsitaadid hakkasid Twitteris domineerima.

Õhtupoolikul ei olnud Valgel Majal endiselt õnnestunud raamatust oma eksemplari saada ja mitmed Valge Maja töötajad küsisid ajakirjanikelt, kas neid on raamatus mainitud, ja kui on, siis mis sõnu neile omistatakse.

Õhtu hakuks oli Trump Washington Posti allika teatel raevus ja küsis inimestelt, kes on Woodwardiga rääkinud. Allikas lisas, et president on viimasel ajal olnud eriti paranoilises tujus, mis on osalt endise nõuniku Omarosa Manigault Newmani raamatu ja mitmete abide ja kaastöötajate Trumpi poolt reetmiseks peetava käitumise tagajärg.

Trump nõudis, et Valge Majad abid ja kabineti liikmed sõna võtaksid, kui ei ole nõus sellega, kuidas neid raamatus tsiteeritakse.

Trump on pahane ka oma nõuniku Kellyanne Conway peale selle pärast, et viimane ei toonud Woodwardi Valgesse Majja otse Trumpiga rääkima, teatas üks Valge Maja ametnik, ning Trump ütles mitmele nõunikule, et oleks olnud parem, kui autor oleks tulnud Ovaalkabinetti teda intervjueerima.

Kuigi on avaldatud augustikuine telefonikõne Woodwardi ja Trumpi vahel, mille käigus loetleb Woodward oma mitmeid katseid Trumpiga rääkida, leiab Trump, et talle ei antud võimalust raamatu autoriga rääkida.

Ühe Valge Maja ametniku sõnul on tavaline vasturünnak piinlikele raamatutele autori diskrediteerimine, mida kasutati mitte kõige suurema eduga pärast Michael Wolffi raamatu „Tuli ja raev” ning Manigault Newmani raamatu „Segane” avaldamist. See stsenaarium ilmselt Woodwardi puhul ei tööta, sest tegemist on presidentide veterankrooniku ja Pulitzeri preemia võitnud ajakirjanikuga.