Yangoni põhjapiirkonna kohtunik Ye Lwin otsustas, et 32-aastane Wa Lone ja 28-aastane Kyaw Soe Oo rikkusid koloniaalajast pärit riigisaladuste seadust, kui nad kogusid ja hankisid saladokumente, vahendab Reuters.

Ajakirjandusvabaduse eestkõnelejad, ÜRO, Euroopa Liit ja sellised riigid nagu USA, Kanada ja Austraalia on kõik nõudnud Reutersi ajakirjanike õigeks mõistmist.

„Täna on kurb päev Myanmari, Reutersi ajakirjanike Wa Lone ja Kyaw Soe Oo ja pressi jaoks igal pool,” ütles Reutersi peatoimetaja Stephen J. Adler oma avalduses.

Ajakirjanikud ütlesid kohtus, et dokumendid andsid neile Yangoni restoranis politseinikud ja mõni hetk hiljem vahistasid nad teised politseinikud.

Üks politsei tunnistaja ütles, et kohtumine restoranis oli korraldatud ajakirjanike lõksu püüdmiseks, et nad ei saaks kajastada rohingjade massimõrva või karistada neid selle kajastamise eest.

Myanmari valituse pressiesindaja Zaw Htay ütles, et riigi kohtud on sõltumatud ja juhtumit käsitletakse seaduse järgi.

Kohtuotsuse avaldamine lükati nädala võrra edasi, sest kohtunik Ye Lwin oli haige.

Ajakirjanikud vahistati eelmise aasta 12. detsembril, kui nad uurisid 10 rohingja mehe ja poisi tapmist ning muid sõjaväelaste ja politsei kuritegusid Arakani osariigi Inn Dini külas.