Vanglast vabanenuna naases ta tuttavasse kanti Lasnamäel. Mees kirjutab sotsiaalvõrgustikus "Vkontakte" 11-13-aastastele tüdrukutele. Aibetov püüab tüdrukutega kohtumistele meelitada neile šokolaadi ostes. "Vkontaktes" jagab Aibetov alaealistele enda fotosid.

Eile märkas Tallinnas elav Anna Aibetovit Punase tänava Selveris šokolaadi ostmas. Poes olid tema lähistel kolm tüdrukut.

Aibetov märkas, et Anna teda nägi ning haaras kiirelt põuest telefoni, et sinna midagi trükkida. Anna silmas seepeale, et üks kolmest mehega kaasas olnud tüdrukust kirjutas samuti midagi telefoni. Aibetov lahkus poest ning tüdrukud järgnesid talle.

Anna otsustas tüdrukutega enne poest väljumist rääkida. "Nad seletasid mulle, et Artur kirjutas neile Vkontaktes. Kui ma palusin neil mulle kirjavahetust näidata, olid tüdrukud silmnähtavalt hirmunud ning teatasid, et nad olid sõnumid juba kustutanud," rääkis Anna Vene Delfile.

Anna andis juhtumist teada ka politseile.

Aibetovi profiililt leiab mitmeid fotosid nii temast endast, aga ka teisi pilte alaealistest tüdrukutest.

Eelmise aasta lõpus esitas Aibetov vanglas taotluse ennetähtaegseks vabastamiseks, mille kohus rahuldamata jättis. Kohtumääruses iseloomustatakse Aibetovit kui psühholoogiliselt nõrka inimest. "Kuritegude toimepanemise soodusteguriks on puudulik eneseteadvustamine, seksuaalprobleemid, vead mõtlemises, lapsepõlveprobleemid, üksindus, ebaselge minapilt," kirjeldatakse meest.

Tartu vangla hinnangul on mees lastele ühiskonnas kõrge tasemega ohtlik, eriti on ohustatud lapseealised tüdrukud. Vangla ei hinda teda siiski vägivaldseks.

Veebikonstaabel Jana Frolova kommenteeris, et inimesed peaksid võimaliku ohu korral teavitama politseid. "Kui inimesed satuvad pealt nägema väärkohtlemist - eriti juhul kui tegemist on alaealisega - tasub viivitamatult helistada 112," sõnas Frolova.

Ta jätkas, et lastega seotud seksuaalkuriteod jäävad tihti varjatuks, mistõttu on oluline, et igasugune ennetav info jõuaks õigel ajal politseini. Seejuures on kõige olulisem, et ka kannatanu ise saaks politseiga rääkida, et ta saaks vajamineva abi.

Veebipolitseinik manitses lapsevanemaid oma võsukestele õpetama, et võõrastega ei tohi kunagi kaasa minna, veel enam, et võõrastelt ei tohi vastu võtta kingitusi, magusat, ei tohi langeda lõksu, kui võõras pakub lapsele näidata "armast kassipoega" või kutsub mängima "põnevat mängu". Lastele tuleb politsei sõnul selgeks teha, et kui võõras püüab nendega kontakti luua, peab oskama kohe lahkuda, abi otsida ning lapsevanematele juhtunust rääkima.

Samuti kutsus Frolova üles huvi tundma selle vastu, mida lapsed internetis teevad. "Kui laps suhtleb aktiivselt sotsiaalvõrgustikes, siis võiks talle selgeks teha küberturvalisuse põhimõtted," sõnas politseinik.

Kahtluse korral tasub kindlasti pöörduda abi saamiseks politseisse.