11-leheküljeline kiri, mille Vigano edastas rooma katoliku meediale ajal, mil paavst oli Iirimaal, on täis süüdistusi Vatikani ja USA kirikutegelaste aadressil, väites, et nende korraldusel mätsiti juba 2013. aasta suvel kinni kardinal McCarricki ahistamisskandaal, mis tuli avalikuks alles tänavu, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Ajaloos esimest korda sai süüdistuse laste seksuaalse väärkohtlemise kinnimätsimises ka paavst isiklikult. Ööl vastu tänast keeldus ta aga kommenteerimast süüdistusi enda aadressil, öeldes, et tema ahistamisvastane kõne Iirimaal räägib enda eest ja eraldi kommentaare ta ei jaga.

Viganò avaldas oma kirjas arvamust, et paavst Franciscus peaks olema esimene, kes näitab väärkohtlemist varjanud kardinalidele ja piiskoppidele head eeskuju, astudes koos nendega oma kohalt tagasi, sest tema sõnul rääkis ta juba aastate eest isiklikult Franciscusele vahetult pärast mehe paavstiks valimist McCarricki tegude raskusest.

USA endise preestri sõnul eiras paavst ka oma eelkäija Benedictus XVI sanktsioone kardinalile, tehes temast selle asemel „oma lähedase nõuniku”.

„Antud teema kohta ei ole mul sõnagi öelda. Ja ma arvan, et mu avaldused rääkisid ise enda eest,” ütles paavst Franciscus lennuki pardal, naastes Vatikani mitmepäevaselt visiidilt Iirimaal.

Alles sama päeva hommikul pidas ta missa, millel palus „jumala andestust” seksuaalkuritegude ja katoliku kiriku rolli eest neis, nõudes „tõe ja õigluse jaluleseadmiseks kindlat ja otsustavat tegutsemist”.

Ta kohtus eelnevalt ka kohalike vaimulike ja kiriku kuritegude ohvritega, paludes neiltki andestust.

Tänavu suvel rahuldas paavst kardinal McCarricki tagasiastumispalve kardinalide kolleegiumist seoses alaealiste ja oma õpilaste seksuaalse väärkohtlemise süüdistustega, mida kirik asus väidetavalt uurima. Ametnike hiljutiste avalduste kohaselt on süüdistustel alust, kirjeldades kaasust kui usaldusväärset ja tõestatavat.

88-aastasele McCarrickule jäi alles preestri nimetus, aga talt võeti võimalus jätkata õpetajana. USA endine Washingtoni preester väitis enda kaitseks, et tema seksuaalset ahistamist ei mäleta.