Võrgustiku teatel eemaldati Facebookist ja Instagramist võrgustik 652 kontost, rühmast ja grupist, mille kaudu üritati inimesi eksitada ja mõjutada, paisates avalikkuse ette erisugust väärinformatsiooni, vahendab uudisteagentuur AP.

Facebooki looja Mark Zuckerberg ütles, et kontod olid pärit Iraanist ja Venemaalt ning nende eesmärk oli mõjutada inimesi mitmel pool maailmas, ennekõike Lähis-Idas, Ladina-Ameerikas, Suurbritannias, Ukrainas, Süürias ja Ameerika Ühendriikides.

Teadaolevalt oli Vene kontodel seos sealse sõjaväeluurega ja nendega üritati mõjutada, väidetavalt 2016. aasta USA mõjutegevusele sarnasel viisil ennekõike Ukraina ja Süüria poliitikat.

Facebook hoiatab, et iraanlaste ja venelaste mõjukampaania on tänavu oluliselt suurema mastaabiga ja erinevalt tunamullustest rünnakutest suudetakse oluliselt paremini varjata oma tegelikku identiteeti.

Alles eile andis Microsoft teada, et sulges kuus õngitsuslehte, millel oli seos Vene häkkerigrupiga Fancy Bear. Teadaolevalt olid nende sihtmärkideks kaks vabariiklastega seotud organisatsiooni (International Republican Institute ja Hudson Institute) ning USA senat.

„Me ei tea, millistest häkkeritest nad räägivad,” kommenteeris eile süüdistusi Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.