Süüdistuse järgi ründas Nurm (39) möödunud aasta 12. novembri õhtul Tallinnas hipodroomi lähedal metsatukas selja tagant mööda kõndinud naist, lohistas ta metsa, peksis naist näkku, röövis ta telefoni, dokumendid ja pangakaardi, ning vägistas naise. Pärast vägistamist sundis Nurm süüdistuse järgi naist ütlema oma pangakaardi pin-koodi. Pangaautomaadist võttis Nurm samal õhtul ohvri kontolt välja 600 eurot.

Vaid mõned tunnid hiljem ründas ta järgmist naist Tallinnas Koplis asuvate garaažide juures. Naise elu päästis juhuslik möödakäija, kes kuulis naise karjeid ja tormas appi, mispeale Nurm põgenes.

Päev hiljem läks Nurm süüdistuse järgi Piritale külla tuttavale, röövis temalt pangakaardi ja tappis mehe. Prokurör Natalia Miilvee sõnul lõi Nurm ohvrit palju kordi noaga selga, kõhtu ja kaela ning torkas noaga ohvri silmad välja. Prokuröri sõnul oli selle võika teo eesmärgiks soov saada ohvri raha ja hakata ohvri majas elama. Nimelt ei olnud mehel tollal mingit elukohta, ta hulkus ringi ja kogu ta maine vara oli tal spordikotiga kaasas. Kuigi ohver andis juba enne tapmist Nurmele oma pangakaardi, tappis Nurm ta siiski, et saaks majja elama asuda, selgitas prokurör istungil. Silmad torkas ta ohvril välja veel ajal, mil too elas.

Meest alates esimesest vägistamisest pingsalt otsinud politsei sai Nurme kätte sama päeva õhtul, vaid mõned minutit pärast seda, kui too oli tapmispaigast lahkunud, et võtta tapetu kaardiga raha välja. Kahjuks oli mõrv selleks ajaks juba sooritatud.

Põhiharidusega Nurme on varem korduvalt kriminaalkorras karistatud, sh korduva vägistamise eest, mistõttu on ta istunud vangis nii Eestis kui Soomes. Esimest korda mõisteti mees vägistamise eest süüdi 2006. aastal, kui ta oli Võrus vägistanud alaealise tüdruku.

Varsti pärast seda vägistas ta naise Soomes ja sattus seal lühikeseks ajaks vangi. 2009. aastal vägistas Nurm Võrus jõhkralt veel ühe naise, seekord mõistis kohus ta ligi viieks aastaks vangi. Vanglas sai ta karistust juurde, kuna ründas korduvalt kaaskinnipeetavaid, nii vabanes ta lõpuks 2014. aasta novembris.

Juba järgmisel kevadel sooritas Nurm järgmise kuriteo, kui üritas Männiku karjääris väidetavalt võlgnikult maffia stiilis võlga välja peksta. Mees käitus vanglas nii sõgedalt, et kohus muutis vanglakaristuse psühhiaatriliseks sundraviks. Sealt vabanedes suundus Nurm 2017. aastal Soome ehitajaks.

Oma veebipäevikus ja sotsiaalvõrgustiku Facebook sissekannetes väitis mees, et salapärane maatriks kontrollib ta mõttemaailma ja mõjutab ka tema lähedasi. Vägistamised ja tapmine oli Nurme sõnul vajalikud selleks, et „maatriksile” kätte maksta ja selle võimu alt vabaneda.

Psühhiaatriline ekspertiis leidis, et Enriko Nurm on suutnud oma tegudest aru saada ja neid juhtida. Ehk siis ekspertide hinnangul pole alust pidada meest süüdimatuks.