Kuna kriminaalasi lahenes kohtus lühimenetluses, vähendati seadusest tulenevalt karistust ühe kolmandiku võrra ning tal tuleb kanda kaks aastat ja kaheksa kuud vangistust. Selle hulka arvatakse juba kahtlustatavana ära kantud kolm päeva. Karistuse kandmise aega arvestatakse Sõrkovi kinnipidamisest selle aasta 15. mail.

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt edastas Sõrkov 2017. aasta suvel Tartu Vanglas viibivale kinnipeetavale posti teel kaks venekeelset raamatut, mille kaane sisse oli peidetud fentanüüli ja karfentanüüli segu.

6. augustil 2017. aastal kirjade jagamisel kinnipeetavatele avastas Tartu vangla ametnik kaks maksikirja, milles olid kõnealused raamatud. Täiendava kontrolli käigus avastati ühe raamatu tagumise kaane sees olnud süvendist kile sisse pakendatult 0,11 grammi kaaluv beeži värvi pulber, mis sisaldas 0,014 grammi fentanüüli ja 0,00039 grammi karfentanüüli.

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Maarja-Liisa Sari sõnul on narkootilise aine toimetamine kinnipidamisasutusse äärmiselt ohtlik, sest kinnipeetavad võivad narkojoobe tingimustes muutuda ohtlikuks nii kaasvangidele kui vangla töötajatele. „Antud juhul püüti Tartu vanglasse toimetada fentanüüli ja karfentanüüli segu, mis on erakordselt tugevatoimelised narkootikumid. Fentanüül on tuhat korda kangem amfetamiinist, karfentanüül jällegi sadu kordi kangem kui fentanüül. Leitud aine sattumine Tartu vanglas ringlusesse oleks võinud tekitada narkojoobe vähemalt 265-le inimesele ehk peaaegu kolmandikule kinnipeetavatest,” ütles Sari.

Kuritegu oli prokuröri sõnul hoolikalt ettevalmistatud – narkootiline aine oli peidetud raamatu kaanes olnud süvendisse ja ümbrikule olid kirjutatud väljamõeldud nimi ning olematu saatja andmed, et vahelejäämisel aine saatja tuvastamist raskendada. “Koheselt kui valvur kahtlase paki avastas, asus Tartu vangla teabe- ja uurimisosakond paki saatjat välja selgitama. Uurijad tegid suurepärast tööd ja kogusid kokku vajalikud tõendid – DNA proovid, käekirja ekspertiisi tulemused ja kõneeristused Sõrkovi ning narkootilise aine saama pidanud kinnipeetava vahel. Tartu vangla ametnikud pidasid Sõrkovi seejärel Tallinnas tema koduhoovis kinni,” lisas Sari.

Tartu vangla teabe- ja uurimisosakonna juhataja Kristiina Vähi sõnul on keelatud asju vanglasse üha keerulisem sisse organiseerida. „Seetõttu ollakse seda tehes valmis riskima karmi karistusega. Avastatud kogus oli suur ja selle kinnipeetavateni jõudmine oleks võinud kaasa tuua väga kurbi tagajärgi. See, et sedavõrd ohtliku teo toimepanija asub karistust kandma, on vajalik hoiatav näide isikutele, kes soovivad või on soovinud vanglasse keelatud aineid saata,“ rääkis Vähi.

Menetluskuludena tuleb Sõrkovil tasuda 1489 eurot. Menetluspooled peale prokuratuuri saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul.