Fond teatas Ungarist lahkumisest mais, viidates rahvuslasest peaministri Viktor Orbáni repressiivsele poliitikale, vahendab AFP.

„Siin büroos on veel mõned kolleegid tööl, aga me oleme lõplikult suletud 31. augustiks,” ütles Avatud Ühiskonna Fondi pressiesindaja Budapestis Daniel Makonnen AFP-le.

Avatud Ühiskonna Fondi tegevuse juht Ungaris Katalin Koncz E. ütles nädalalehele 168 Óra, et tal on kolimisest kahju.

„Ma olen teinud lõpu 25 aasta tööle ja vaadanud, kuidas institutsiooni hoone, milles olen veetnud kogu elu, muutub tühjaks – kõik panevad oma asju kokku ja minu kolleegid kaovad,” ütles Koncz.

Koncz andis mõista, et jääb ise Budapesti ja lisas: „Ma saan lohutust teadmisest, et minu sõpru ootavad Berliinis hiilgav kontor ja suurepärased tingimused, kus nad saavad värske energiaga tööd jätkata.”

Aprillis võitis Orbán suure edumaaga parlamendivalimised ja sai kolmandat korda peaministriks ning on andnud pärast seda mõista, et tahab kasutada mandaati oma sisserändevastase, natsionalistliku ja kultuuriliselt konservatiivse poliitika süvendamiseks.

Orbáni valitsus süüdistab Sorosit oma organisatsioonide kasutamises sisserände korraldamiseks ning Euroopa kultuurilise ja religioosse identiteedi õõnestamiseks. Soros eitab seda.

Juunis võttis Ungari vastu „Stop Soros” seaduse, mis sisaldab kuni aastast vanglakaristust kõigile, kes aitavad ebaseaduslikult riiki sisenejaid.

Hiljutises kõnes võttis Orbán sõna „ebademokraatlike” Lääne-Euroopa riikide vastu ja nimetas Euroopa Komisjoni „läbikukkumise sümboliks”.