Süüdistuse on saanud teiste hulgas Soome endine politseijuht Mikko Paatero, Helsingi endine politseiülem Jukka Riikonen ja praegune politseiülem Lasse Aapio. Kõiki süüdistatakse ametikohuste täitmata jätmises, vahendab Helsingin Sanomat.

Pärast süüdistuse esitamist kõrvaldati Aapio ajutiselt töölt.

Kõik süüdistatavad eitavad oma süüd.

Süüdistuse järgi sai Soome politsei peadirektorina töötanud Paatero juba 2009. aastal kirjaliku raporti selle kohta, et Helsingi politsei informatsiooniallikate kasutamises ja registreerimises on probleeme ja et järelevalve on puudulik.

Lisaks sellele oli Paatero süüdistuse järgi samal aastal koosolekul, kus selgus, et Helsingi politseiülem Riikonen ei tahtnud, et Helsingi politsei võtaks kohustuseks süstemaatilist informatsiooniallikatega seotud tegevust puudutavate määruste täitmise.

Prokuratuuri arusaamise järgi teadis Paatero ka seda, et Helsingi narkopolitsei oli oma informatsiooniallikate registri hävitanud.

Seejärel keeldus narkopolitsei oma informatsiooniallikate registreerimisest põhjendusel, et selleks ei oldud saadud informatsiooniallikate nõusolekut. Prokuratuuri sõnul sai Paatero juba 2012. aasta oktoobris teada, et narkopolitsei põhjendus ei vasta seadusandja mõttele ega siseministeeriumi korraldusele.

„Paatero jättis oma teada saadud ebaselguste piisava ja asjakohase järelevalve ja uurimise hooletusse. Paatero jättis politsei tegevuse juhtimise hooletusse nii, et salajase informatsiooni hankimise reegleid ja määrusi ei täidetud ja Helsingi politseiameti enim kasutatud informatsiooniallikad ei kiidetud informatsiooniallikatena heaks, registreeritud ja informatsiooniallikate kasutamine ei olnud keskses osas kirja pandud, võimaldades tegevusele tagantjärele hinnangu andmise,” öeldakse süüdistuses.

Eile sai süüdistuse ka Soome keskkriminaalpolitsei ülem Robin Lardot.

Politseijuhtide süüdistustes on küsimus selles, et neid kahtlustatakse Helsingi narkopolitsei tegevuse järelevalve hooletusse jätmises.

Süüdistatute hulgas on ka Helsingi narkopolitsei endine juht Jari Aarnio, kes juhtis narkopolitseid, kuni ta peeti 2013. aasta novembris rasketes kuritegudes kahtlustatuna kinni.

Aarniot kahtlustatakse ametikohuste vastaselt informatsiooniallikate registrist allikate andmete kõrvaldamises ja korralduse andmises, et uusi informatsiooniallikaid enam kirja ei panda.

Juurdluse käigus on uuritud, kas Helsingi politseis on kinni peetud reeglitest tegevuses informatsiooniallikatega ehk koostöös allmaailma vihjete andjatega.