Põhja-Korea välisministeerium teatas, et Pyongyang on peatanud tuuma- ja raketikatsetused, hävitanud tuumapolügooni ja tagastanud mõnede Korea sõjas langenud USA sõdurite säilmed, vahendab Reuters.

Ometi nõuab Washington „tuumadesarmeerimist kõigepealt” ja on „vastanud meie ootustele, õhutades rahvusvahelisi sanktsioone ja survet”, teatas Põhja-Korea välisministeerium.

„Nii kaua, kuni USA jätab oma dialoogipartneri ilma isegi elementaarsest väärikusest, ja hoiab kinni ajast maha jäänud tegevusstsenaariumidest, mida eelmised administratsioonid on kõik proovinud ja ebaõnnestunud, ei saa oodata mingit edasiminekut Korea Rahvademokraatliku Vabariigi-USA ühisavalduse elluviimisel, kaasa arvatud tuumadesarmeerimine,” teatas ministeerium.

Riikliku uudisteagentuuri KCNA vahendatud avalduses öeldakse, et Põhja-Korea tahab endiselt ellu viia kokkulepet, mis sõlmiti 12. juunil kohtumisel USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea juhi Kim Jong-uni vahel.

Avalduses süüdistati nimesid nimetamata kõrgetasemelisi USA ametnikke president Trumpi kavatsustele vastutöötamises, esitades Põhja-Korea vastu alusetuid süüdistusi ja tehes meeleheitlikke katseid rahvusvaheliste sanktsioonide ja surve tugevdamiseks.

Pyongyangi sõnul on igasuguste tulemuste ootamine samal ajal dialoogipartnerit solvates rumal tegu, mis on võrdväärne keedetud munast tibu koorumise ootamisega.

USA kõrgetasemelised diplomaadid rõhutasid sel nädalal, et Pyongyang peab astuma täiendavaid samme tuumadesarmeerimise suunas.

Trumpi riikliku julgeoleku nõunik John Bolton ütles sel nädalal, et Pyongyang ei ole astunud vajalikke samme tuumadesarmeerimiseks, ning USA esindaja ÜRO-s Nikki Haley teatas, et Washington ei ole valmis ootama liiga kaua.