Ametivõimud lõid ürituse kibekiirelt laiali, toimetades politsei jaoskonda veerandsada LGBT aktivisti, vahendab uudistekanal BBC.

60 inimest kogunes laupäeva pärastlõunal linna keskväljakule, hoolimata sellest, et linn keeldus neile, nagu ka teistele opositsioonilistele organisatsioonidele, andmast protestiürituse korraldamise luba, mis tähendas, et nende aktsioon läks avaliku koosoleku seadusega vastuollu.

Aktivistidel olid käes vikerkaarelipud ja plakatid, millel kutsuti kaitsma seksuaalvähemuste õigusi. Aktsiooni organiseerijate sõnul protesteeris iga aktivist väljakul endamisi, et vältida ürituse klassifitseerimist kui avalikku kogunemist. Ametivõimude ja aktivistide vahel ei puhkenud vägivalda, aga protestimaterjale omavaid inimesi tiriti politseibussidesse nende tahte vastaselt.

Aleksei Nazarov, üks protestiaktsiooni korraldajatest, ütles uudisteagentuurile AFP, et politsei tormas ennekõike kinni pidama inimesi „kõige värvilistemate lipude ja riietega“.

Venemaal on president Vladimir Putini ametiajal tehtud seadusandluses suuri muudatusi, mis õigustavad vägivalda vähemusgruppide ja kodanikuühiskonna organisatsioonide vastu. 2013. aastal keelati „alaealiste moraalitunnetuse kaitsmiseks“ „homoseksuaalsuse propaganda“.

Aktivistide sõnul on sõna “propaganda” ebamääraselt defineeritud ja seda on võimalik tõlgendada väga laialt, alustades sotsiaalmeedias samasooliste isikute kooselu kajastamise ja lõpetades vikerkaarevärvides T-särgi kandmisega. Vene riigiduuma otsusega on seaduserikkumise eest võimalik karistada rahatrahviga.