Esimesed valimised pärast 94-aastase Mugabe kukutamist möödusid suhteliselt sujuvalt, kuid see, mis on järgnenud, on paljastanud sügavad lõhed Zimbabwe ühiskonnas ja julgeolekujõudude karmid võtted, vahendab Reuters.

Kolmapäeval saadeti sõdurid soomukite ja helikopteri toetusel kive loopivaid opositsiooni toetajaid laiali ajama. Viimased väidavad, et Mnangagwa erakond ZANU-PF on valimistulemusi võltsinud. Sõdurid tapsid automaatrelvadest kuus inimest.

Järgmisel päeval käskisid sõdurid tsiviilisikutel pealinna Harare tänavailt lahkuda. Politsei piiras seejärel sisse Chamisa Demokraatliku Muutuse Liikumise (MDC) peakorteri, tungis sinna sisse ja vahistas 16 inimest.

Seades kahtluse alla kohtusüsteemi sõltumatuse teatas Chamisa, et ei taha minna valimistulemuste vaidlustamiseks kohtusse, sest see oleks tema sõnul nagu lõvikoopasse minek.

MDC ametnik katkestas hetkeks valimistulemuste teatavaks tegemise, öeldes, et erakond ei tunnusta neid, sest ei ole saanud neid kontrollida.

Kolmapäevane protesti mahasurumine armee poolt purustas viimased riismed eufooriast, mis oli järgnenud Mugabe võimult kõrvaldamisele novembris, ning tekitasid kahtluse, et kindralid, kes riigipöörde läbi viisid, on Zimbabwe de facto valitsejad.

Valimised pidid kinnitama Mugabe-järgse valitsuse legitiimsust ja võimaldama Hararel taastada sidemed rahvusvahelise kogukonnaga. See oleks omakorda alustanud doonorfinantseerimise ja investeeringute lahtikülmutamist, et aidata riigi majandus taas jalule.

Selle asemel ei hoidnud Briti Rahvaste Ühenduse vaatlejad kokku sõnu vägivalla hukkamõistmisel.

ÜRO ja Euroopa Liit kutsusid vaoshoitusele ning Suurbritannia teatas, et on sügavalt mures.

Ainsana teatas Hiina, et valimised olid üldiselt reeglipärased.

Mnangagwa, hüüdnimega Krokodill, avaldas hukkunute perekondadele kaastunnet ja lubas süüdlased vastutusele võtta.