Manafort elas luksuslikku elu, ostis kalleid maju ja autosid ning kulutas enam kui pool miljonit dollarit „edevatele riietele” ja 21 000 dollarit käekellale, teatas süüdistaja oma avasõnas Virginia föderaalkohtus alanud protsessil, vahendab Reuters.

„Mees selles kohtusaalis uskus, et seadus tema kohta ei kehti. Ei maksu- ega pangandusseadus,” ütles Venemaa ja Trumpi kampaaniameeskonna võimalikku kokkumängu uuriva eriprokurör Robert Muelleri meeskonna liige Uzo Asonye.

Kirjeldades 18 süüdistust, millega Manafort silmitsi seisab, ütles Asonye, et Manafort ei maksnud makse suurema osa eest 60 miljonist dollarist, mille teenis Ukraina Vene-meelsete poliitikute heaks töötades, varjas selle sissetuleku 30 offshore-pangakonto võrgustikku ja valetas USA pankadele, et laenata miljoneid dollareid oma kinnisvara tagatisel, kui Ukraina raha otsa sai.

„Kõik need süüdistused taanduvad ühele lihtsale teemale: et Manafort valetas,” ütles Asonye.

Manaforti advokaat Thomas Zehnle maalis temast drastiliselt erineva portree, nimetades teda 40-aastase staažiga edukaks poliitikakonsultandiks, kes jättis oma ettevõtte igapäevase tegevuse endise partneri Rick Gatesi hooleks, kuid viimane reetis ta.

Zehnle tegi selgeks, et veebruaris end süüdi tunnistanud ja Muelleri juurdlusega koostööd tegema nõustunud Gatesi usaldusväärsuse ründamine on kaitse keskne tugisammas.

Gates peaks olema Manaforti protsessi staartunnistaja.

Valitsus esitles ka oma esimest tunnistajat, poliitikakonsultant Ted Devine’i, kes meenutas oma tööd koos Manafortiga Ukrainas, et aidata endist presidenti, nüüdseks kukutatud ja Venemaale põgenenud Viktor Janukovõtšit.

Devine kirjeldas, kuidas Manafort kasutas lääne stiilis küsitlusi ja reklaame Janukovõtši 2010. aasta valimiste võidule aitamiseks.

Prokuratuur on teatanud, et ei esita sellel protsessil tõendeid Trumpi kampaania ja Venemaa kokkumängu kohta. Manaforti-vastased süüdistused puudutavad suuresti aega enne tema viiekuulist töötamist Trumpi kampaania heaks.

Kohtuprotsess peaks kestma umbes kolm nädalat.

Septembris algab Washingtonis teine protsess Manaforti üle, kus teda süüdistatakse rahapesus, end välisagendina registreerimata jätmises ja tunnistajate mõjutamises.