Saksamaa suuruselt teise lennujaama teises terminalis saadeti reisija laupäeva hommikul turvakontrollist tagasi, sest personal märkas, et tema kosmeetikakotikeses oli vedelik. Kui naine pärast koti registreerimist naasis, läbis ta turvakontrolli ilma kehaskannerit läbimata. Ajaks, kui turvameeskond oma viga mõistis, oli naine neil silmist kadunud, vahendab The Local.

Ettevaatusabinõudega tagasi ei hoitud. Saksa liidupolitsei evakueeris kaks väljuvate lendude halli, mis viis 330 lennu tühistamiseni. Ajastus ei oleks saanud halvem olla. Keset suvist puhkuste hooaega öeldi umbes 31 000 reisijale, et nende lend on kas täiesti tühistatud ja või pikalt edasi lükatud.

Eile teatas Baieri liidumaa valitsus, et kõrvaldas uurimise ajaks töölt liidumaa omanduses oleva turvafirma kolm töötajat.

Lennujaama võimud usuvad nähtavasti, et kosmeetikakotikesega naist ei saa segaduses süüdistada. Ajaks, kui tõsteti häiret, istus 40-aastane naine juba lennukis ja oli õndsas teadmatuses tekkinud segadusest.

Selle asemel kahtlustavad Baieri võimud, et vastutav on turvapersonal. Üks töötaja lobises teadete kohaselt kolleegiga ega märganud, et naine kõndis turvakontrollist läbi ilma kehaskannerit läbimata.

Liidupolitsei õigustas evakueerimist, väites, et Euroopa seadus kohustab neid lennujaama piirkonna evakueerima ja läbi otsima, kui ei saa ohtu välistada.

Evakuatsioon lööb aga tugevasti nii lennujaama kui ka reisijate rahakotile.

Müncheni lennujaama tegevjuht Michael Kerkloh ennustas eile, et kulud lennujaamale kujunevad 1-4 miljoni euro suuruseks, enamiku sellest moodustavad stardi- ja maandumistasud.

Õigusekspertide sõnul ei ole lennujaama ootele jäänud reisijatel õigust mingiks hüvitiseks. Reisijate õiguste eksperdi Ernst Führichi sõnul ei ole lennufirmad kohustatud reisijatele tühistatud või edasi lükatud lende kompenseerima, kui põhjus ei ole nende kontrolli all. Et turvakontrolliga tegeleb liidumaa, ei saanud lennufirmad sündmuste kulgu mõjutada ega kanna seega ka vastutust, märkis Führich.