Venemaa suursaadik Kopenhaagenis Mihhail Vanin võttis sõna Taani ekspertide ja ametnike „russofoobsete avalduste” vastu, vahendab The Local.

„Et ei ole vahet Taani valitsuse ja opositsiooni russofoobses lähenemises, ei ole Taani valimistesse sekkumisel mõtet,” teatas saatkond Twitteris. Järgnes teine säuts, milles oli link Vanini allkirjastatud avaldusele.

„Russofoobsed avaldused Taani meedias ei tule meile üllatusena. Viimaste aastate jooksul on Taani niinimetatud Venemaa eksperdid ja analüütikud tegelnud kadestamisväärse järjekindlusega selle väljaselgitamisega, kes suudab teha kõige ilmekama Vene-vastase avalduse, et nii Taani ühiskonnale enda olemasolu meelde tuletada. Taani teaduskogukonnast ei ole me kuulnud ühtki kainet hinnangut Vene-Taani suhetele ja võimalikele viisidele praegusest kriisist väljumiseks,” kirjutas Vanin.

Ajalehes Berlingske esmaspäeval avaldatud artiklis ütles Taani sõjaväeluure (Forsvarets Efterretningstjeneste – FE) juht Lars Finden, et Taani valmistub potentsiaalseks Venemaa sekkumiseks 2019. aasta parlamendivalimistesse.

Vene saadik kritiseeris nii Findsenit kui ka Taani kaitseministrit Claus Hjort Frederikseni.

„Kõige ohtlikum asi on, kui selliseid alusetuid avaldusi teevad professionaalid, kes vastutavad riigi juhtkonna varustamise eest objektiivsete hinnangutega selle kohta, milliste väljakutsete ja ohtudega Taani Kuningriik praegu vastamisi seisab,” öeldakse Vanini avalduses. „Varem kuulsime me Taani kaitseministri hr Claus Hjort Frederikseni [sic.] russofoobseid avaldusi Venemaa väidetava sekkumise kohta valimistulemustesse ja valeuudiste levitamise kohta. Nüüd võime me nentida, et FE juht hr Lars Johan Findsen on Vene-vastase hüsteeriaga ühinenud.”

Taani valitseva liberaalse erakonna Venstre välispoliitika kõneisik Michael Aastrup nimetas Vene saatkonna säutsu tahtmatuks ülestunnistuseks valimistesse sekkumise kohta.

„Nad ütlevad, et Taanis ei ole mõtet, sest kõigil erakondadel on Venemaa suhtes vastumeelsus. Seega võib tõstatada küsimuse: kas nad sekkuksid, kui oleks erakond, millele Venemaa meeldib?” ütles Aastrup.

Sotsiaaldemokraadist parlamendi liige Peter Hummelgaard kirjutas Twitteris, et saatkonna säuts on ilmselt kõige lähem asi ülestunnistusele, et Venemaa jaoks on välisriikide demokraatlikesse valimistesse sekkumine tavapraktika.