Esimene liitlaste lahingugrupi rotatsioon saabus Tapa linnakusse 2017. aasta aprillis ning sellest ajast on põhikoosseis vahetunud 3 korda.

„Poolteist aastat tagasi Eestit tutvustavat paketti kokku pannes ei osanud me ehk teaduslikult liitlaste integratsioonile läheneda ning käitusime intuitiivselt. Täna oleme kindlasti palju targemad ning sellest lähtuvalt on ka info, mida nelja päeva jooksul omavahel jagame ning sellele järgnevad tegevused kindlasti tõhusamad ning vajalikumad,“ ütles 1. jalaväebrigaadi väljaõppejaoskonna ülem kapten Vladimir Kolotõgin.

Tutvustatavad teemad puudutavad nii Eesti tsiviilmaailma kui ka kaitseväe igapäevaelu valdkondi. Samuti tutvustavad Suurbritannia ja Taani kaitseväelased 1. jalaväebrigaadi liikmetele oma riike ja kaitsevägedega seonduvat.

„Iga teema järel toimub teatud ülesannete lahendamine väiksemates gruppides, kus on esindajad igast riigist. Kogemuste jagamine, järelduste tegemine, arutelud – kõik see viib meid teine teisest arusaamiseni, milles peitubki integratsiooni peavõti,“ ütles riike tutvustava paketi üks autoritest ning eestvedajatest kapten Saimon Miller Ühendkuningriigist.

Lisaks ettekannetele ja aruteludele said Eesti- ja liitlassõdurid eile Tapa linnaku riviplatsil lähemat tutvuda ka riikide kaitsevägedes kasutusel oleva relvastuse ja tehnikaga.

Hetkel teenib Tapal paiknevas lahingugrupis kokku pea 1300 kaitseväelast Yorkshire'i jalaväerügemendist ning Taani kaardiväe husaarirügemendist.

NATO 28 liitlasriigi juhid otsustasid 2016. aasta juunis Varssavi tippkohtumisel muutunud julgeolekukeskkonna tõttu paigutada alliansi lahingugrupid Eestisse, Lätisse, Leetu ja Poola. Eestis paikneva liitlaste lahingugrupi juhtriigiks on Ühendkuningriik, panustavateks riikideks on Prantsusmaa ja Taani.