Kalev Stoicescu sõnul USA ei ole taganenud NATO kollektiivkaitsest aluseks olevast Washingtoni lepingu artikkel viiest. "Brüsseli NATO tippkohtumise deklaratsioon, isegi kui president Donald Trump ei süvenenud selle teksti, kannab ka tema nõusolekut kinnitavat allkirja," kinnitas Stoicescu täna Delfile.

Stoicescu sõnul nn väga vähe usutav, et Trump asub NATO-t lõhkuma Putiniga heade suhete sisse seadmiseks. "Venemaal ei oleks mitte midagi võrdväärset Trumpile pakkuda sellise kingituse eest," kommenteeris Stoicescu.

Ahto Lobjakas ja teised skeptikud eksivad Stoicescu sõnul, kui väidavad, et USA kaitsega Eesti enam arvestada ei saa ning edaspidi põhinevad kõik Ühendriikide rahvusvahelised suhted kahepoolsetel kokkuleppetel. "See on Kremli soovunelm. Putinil on Venemaal sisuliselt absolutistlik võim, kuid Trumpi puhul see nii ei ole," ütles Stoicescu.

"Trump tegi ette arvatavalt vastakaid avaldusi Brüsselis ja Londonis ning lõpuks ka Helsingis. Igaüks võib nendest avaldustest välja noppida mida tahes oma enda arvamuse või hoiaku õigustamiseks," sõnas Stoicescu.

"Helsingi pressikonverentsil ei tulnud välja mitte ühtegi uut ja olulist kahepoolset kokkulepet. USA ja Venemaa presidendid tõdesid täpselt nagu varemgi, et riikide vahel valitsevad olulised lahkhelid ning mõlema pooled eksperdid hakkavad erinevates küsimustes kokkupuutepunkte otsima," ütles Stoicescu.

Ajakirjanik Ahto Lobjakas väitis eilses Ringvaates, et USA NATO kaudu pakutav turvagarantii enam ei kehti ja Eesti peaks oma liitlassuhted ümber mõtestama.