„Juurdluse taotluse kaubanduskeskuse Zimnjaja Višnja tulekahju kustutustööde juhi Andrei Bursini vahi all viibimise tähtaja pikendamiseks läbivaatamisel ähvardasid tuletõrjuja kolleegid kohtuhoone juures ja hoones sees kannatanuid,” ütles Gabdulin täna kohtuistungil, vahendab Interfax.

Gabdulini sõnul kogunes kohtuhoone juurde umbes 20 inimest, kes solvasid ja ähvardasid saabujaid.

„Üks mees, keda kohtusaali ei lastud, ütles kannatanutele, et nad ei mõistaks kohut kangelaste üle ja kardaksid jumalat. Kui mehele tehti märkus, ütles ta: „Kes teid üldse kustutama hakkab, kui te põlete?” Samuti öeldi, et kannatanud oleksid parem pidanud kõik kaubanduskeskuses koos lastega ära põlema,” rääkis Gabdulin.

Lisaks sellele filmisid mehed mobiiltelefonidega autosid, millega kannatanud saabusid. „Seoses sellega on juurdlusel piisavalt alust oletada, et kannatanutele avaldatakse survet,” lisas Gabdulin.

Kannatanute advokaat Nadežda Svjatkina teatas kohtus, et eriolukordade ministeeriumi töötajad viisid tulekahju kustutamise ajal minema kannatanutele kuulunud asju, mida ei ole seni tagastanud. „Kus asjad praegu on, ei ole teada. Lihtsamalt öeldes, päästjad tegelesid marodöörlusega,” rõhutas Svjatkina.

Venemaa Uurimiskomitee esitas Bursinile süüdistuse hooletuses. Uurijate hinnangul ei organiseerinud ta Kemerovo linna tuletõrje- ja päästegarnisoni jõudude ja vahendite juhtimist 25. märtsil kaubanduskeskuse Zimnjaja Višnja sündmuspaigale ega organiseerinud ka vajalikul viisil tulekahjuluuret. Uurijad leiavad, et Bursin rikkus tuleohutusseadust ja tuletõrje määrustikku, mis viis 60 inimese hukkumiseni.