Delfi lugeja pildistas Viru tänava lilleäride juures taksosid, mis järjekindla reegliterikkumisega ajasid tal harja punaseks. Tema sõnul on süstemaatilisi reegliterikkujaid neli.

"Hiliskevadel väljastas mupo teate, et nad on ajanud korda olukorra piraattaksodega Tallinnas turismi tuiksoonel Viru tänaval. Kurb reaalsus on aga see, et kui maikuus käidi veel antud isikuid kontrollimas ja neile trahve vormistamas, siis juunikuu teisest poolest ei tegeleta isegi sellega," kirjutas lugeja.

Neljast taksost kolmel on olemas taksoveoluba. Üks neist aga pole registreeritud ei taksona ega ole maanteameti teabe põhjal üleüldse Eestis registreeritud sõiduk.

Munitsipaalpolitsei juhataja asetäitja Janek Lassi sõnul piraattaksodega otseselt tegemist pole. Load on neil olemas, aga probleem on liikluskorraldusvahendite eiramine. "Pargivad või peatuvad selleks mitte ettenähtud kohas ja niimoodi nad kliente püüavad," selgitas ta.

Lassi sõnul on tegemist organiseerunud pundiga, kes mängivad teise firma taksosid. "Niinimetatud valged plafooniga taksod imiteerivad Tulika taksot. Kasutavad sarnast väljanägemist ära," ütles ta.

Viru tänava otsa peatumisala on mõeldud ainult Tulika masinatele, kust aga viimase värve kandvad libataksod konkurentide eest kliente napsavad. "Omavahel [on neil] ka üsna hea side. Kui üks saab kliendi peale, annab kohe järgmisele teada, kes on ka kohe oma uue valge autoga platsis," andis Lass teada umbes kümnepealistest grupist.

Vahepeal saadi imiteerijatega kord majja, kuid turismihooaeg on vanad trikid tagasi toonud. "Oleme isegi selle pundiga vahepeal rahulikult laua taga maha istunud ja kokku leppinud," selgitas Lass, kuid tõdes seejärel, et asi on taas läinud allamäge.

"Ütleme ausalt – kui meie ametnik neile sinna lähedusse läheb, tunnevad [taksojuhid ametnikku] nägupidi ja lahkuvad sealt. Luuravad läheduses, kuni me oleme läinud ja tulevad tagasi platsi," kommenteeris Lass. Tema sõnul ei ole munitsipaalpolitseil võimalik ka midagi ette võtta. "Meie teeme puhtalt taksojärelvalvet. Politsei peaks vaatama valesti parkimist," põhjendas ta.

Kuidas ära tunda piraattakso?
Kommenteeris Triin Uudeväli, Tallinna munitsipaalpolitsei menetluse ja piirkonnatöö osakonna juhataja


Plafooni, taksomeetrit ja hinnakirja ei või paigaldada sõidukile, mille kohta ei ole välja antud sõidukikaarti. Kui sõidukikaart puudub, aga sõidukil on mingitki taksotunnused, on tegemist piraattaksoga.


Taksosse istudes peab olema armatuurlaual nähtaval kohal teenindajakaart, hinnakiri peab olema selgelt loetav ja arusaadav.


Hinnakiri tuleb paigaldada sõiduki armatuurlaua paremale poole nähtavale kohale ja parempoolse tagaukse aknale nii, et see oleks nähtav nii sõiduki seest kui väljast.


Samuti ei tohi hinnad ületada Tallinna taksoveonõuetes kehtestatud taksoveoteenuste hindade kõrgeimaist lubatavast määrast (kehtib Tallinnas teenindamise puhul).


Taksojuht peab andma sõitjale printeril trükitud kviitungi, millele on märgitud vedaja nimi ja registrikood, sõiduki registreerimismärk, teenuse osutamise kuupäev ning alguse ja lõpu kellaaeg, tee pikkus, kasutatud hinnad ja soodustused, osutatud teenuse maht ja maksumus kõigi kasutatud hindade ja soodustuste lõikes ning üldmaksumus.


Takso järelevalvega tegeleb Tallinna Munitsipaalpolitsei Amet igapäevaselt, samuti on pideva jälgimise all Viru/Aia tänava ots.