14. juunil mõistis Viru maakohus süüdi Vladimir Goritski, kes mõjutas inimesi viimastel kohalikel valimistel hääletama Kohtla-Järvel Keskerakonna nimekirjas kandideerinud Ülle Lepassaare poolt. Vabariigi valimiskomisjoni veebilehe põhjal pääses Lepassaar 231 häälega Kohtla-Järve volikokku, kuid linna veebilehe järgi praegu teda volikogus pole. Naine töötab hoopis Kohtla-Järve linnavalitsuses linnapea abina.

Varem kohtus varguskatse eest karistatud Goritski tegutsemismeetod oli lihtlabane – mees kõndis eelhääletamise ajal Kohtla-Järvel tänaval ringi ja tegi juttu vastu tulnud inimestega, kellele pakkus Lepassaare poolt hääletamise eest viis eurot sularahas, selgub kohtuotsusest. Kui inimesele ettepanek huvi pakkus, viis Goritski ta kindla valimisjaoskonna juurde, selgitas üle, et kabiinis tuleb märkida kandidaadi numbriks 171 ning andis pärast hääletamist üle lubatud kupüüri.

Kui palju hääli täpselt õnnestus Goritskil Lepassaarele juurde tuua, ei õnnestunudki uurimise käigus selgeks teha, kuid neid oli mitmeid. Näiteks rääkis üks raha saanud isik kohtus, et Goritski palus tal kõigile oma tuttavatele edasi öelda, et selliselt on võimalik raha teenida ning huvilistel tuleks valimispäeval temaga ühendust võtta.

Karistuseks sai Goritski 117 tundi üldkasulikku tööd, mis tuleb tal ära teha kolme kuu jooksul. Kui ta seda ei tee, tuleb mehel minna kolmeks ja pooleks kuuks vangi. Ka tuleb tal tasuda 750 eurot riigi tuludesse.

Ülle Lepassaar kohtus karistada ei saanud, sest seda, et Goritski ostis naisele hääli Lepassaare ülesandel, ei õnnestunud prokuratuuril tõestada.

Vaid kuu aega varem, 18. mail mõistis Viru maakohus süüdi veel kaks meest, kes ostsid Keskerakonna kandidaadile hääli Narva linnas. Alvina Belova, kellele hääli osteti, on Narva ärinaine, kelle nimi jookseb läbi hämaratest tehingutest, mida Narvas on tehtud seoses linna varade mahakantimisega linnas mõjuvõimsate ärimeeste sõpruskonnale.

Kohtuotsusest selgub, et kaks kohalikku varem karistamata meest, Sergei Karpenko ja Andrei Dmitrijev otsisid enda tuttavate seast inimesi, kes oleks nõus kümne euro eest Alvina Belova poolt hääletama. Ka palusid nad oma tuttavatel selliseid inimesi leida, pakkudes muu hulgas vahendustasu. Süüdistatavate kohtus räägitud jutust selgub, et hääleostmine on Ida-Virumaal levinud praktika. Karpenko rääkis, kuidas tema poole pöördusid ise inimesed, kes küsisid, kas ta teab kedagi, kes hääle eest maksaks, ja kellele ta soovitas mitmeid hääleostjaid, kellega „kõik saab olema nagu tavaliselt”.

Kui palju hääli Karpenko ja Dmitrijev kokkuvõttes täpselt ostsid, jäi taas lahtiseks, kuid tõestada õnnestus neid terve hulk. Näiteks maksis Karpenko ainuüksi ühele vahendajale tasu kümne inimese jaoks, kes Alvina Belova poolt hääletasid.

Belova sai valimistel 148 häält ega osutunud valituks Narva volikokku.

Dmitrijevil ja Karpenkol aga tuli kõigepealt istuda kolm päeva vahi all ja pärast kohtuotsust tasuda päris kena rahaline karistus: Karpenkol kokku 1750 eurot ja Dmitrijevil 1760 eurot.