Relvaluba annab Eestis välja politsei- ja piirivalveamet. Relvaseaduse järgi peab inimene selleks esitama vajalikud dokumendid, läbima eksami ja ei tohi esineda loa väljaandmist välistavaid asjaolusid. Neid asjaolusid on terve rida – näiteks ei tohi isik olla kriminaalkorras karistatud, olla väärteo korras karistatud joobes juhtimise eest, olla väärteo korras karistatud narkootilise aine tarvitamise, valdamise või omandamise eest ega ka siis, kui isik on kriminaalmenetluse raames tunnistatud kahtlustatavaks või süüdistatavaks, kuid menetlus on tema suhtes lõpetatud näiteks avaliku huvi puudumise tõttu või kui süü pole liiga suur.

Kuid need asjaolud välistavad relvaloa vaid siis, kui tegu on kehtivate karistustega või kuni kohustused pole täidetud. Ka see, et inimene on kuriteos kahtlustatav olnud, pole automaatselt välistav asjaolu - aastaid tagasi tegi riigikohtu põhiseaduskolleegim otsuse, et sel juhul tuleb kaaluda konkreetset isikut ja konkreetset kuritegu - näiteks korruptsioonikuriteos kahtlustatav ei pruugi olla sedavõrd ohtlik, et võtta temalt põhiseaduslik õigus ennast kaitsta.

Delfi tegi karistusregistrisse päringu, millest selgub, et Taavi Sõnajalal on viis kehtivat väärteokaristust, kõik liiklusseaduse rikkumiste eest. Kehtivaid kriminaalkaristusi mehel ei ole, arhiveeritud karistusi paraku karistusregister eraisikutele ei väljasta.

Tänavu 19. aprillil jäi ta politseile vahele sõidukiiruse ületamisega 21-40 km tunnis. Selle eest sai ta karistuseks rahatrahvi 400 eurot. Karistuse täitmise info puudub.

Möödunud aasta 7. juuli jäi Sõnajalg vahele lubadeta juhtimisega – juhtimisõigus oli tal neljaks kuuks ära võetud vaid kuu aega tagasi, taas kiiruse ületamise pärast. Karistuseks sai Sõnajalg aresti, mis asendati 30 tunni üldkasuliku tööta. Registri andmetel on Sõnajalg karistuse täitnud.

Nagu juba mainitud, siis möödunud aasta 10. mail jäi Sõnajalg vahele kiiruse ületamisega 21-40 km tunnis, mistõttu tal võeti juhiload ära neljaks kuuks.

Möödunud aasta jaanuaris ületas Sõnajalg kiirust 41-60 km tunnis, mille eest karistas politsei teda 600-eurose rahatrahviga. Karistuse täitmise kohta registril info puudub.

Vaid mõned kuud varem, tunamullu novembris ületas mees taas kiirust 21-40 km tunnis.

Kuigi karistusregister arhiveeritud karistusi ei näita, on meediasse varem jõudnud korduvalt infot, kuidas Taavi Sõnajalg on seadusega pahuksis. Mitmel korral on ta vahele jäänud joobes juhtimisega, vähemalt korra on ta olnud ka kriminaaluurimises kahtlustatav.

Millal Sõnajalale relvaluba anti ja kas see oli õigustatud, lubas politsei kommenteerida esmaspäeval.