Täna kella 9.15 ajal toimus Pärnu maanteel asuva baari Café VS ees esialgsetel andmetel kahe mehe vaheline kaklus, mille käigus haaras Oleg ja Viivi Sõnajala poeg Taavi Sõnajalg oma sõiduautost relva ning tulistas 26-aastast meest kätte.

Politseinikud pidasid Sõnajala kinni, kes toimetati kesklinna jaoskonda, ning 26-aastane mees toimetati kiirabiga haiglasse.

Politsei kinnitusel on juhtunu osas alustatud menetlust avaliku korra raske rikkumise paragrahvi selle lõike alusel, mis puudutab relvaga ähvardamist. Kas Taavi Sõnajalg oli juhtumi ajal mingis joobes, selgitab välja ekspertiis.

Oleg Sõnajalg ütles Delfile saadetud kommentaaris, et perekond on väga mures hommikuste sündmuste pärast ja Taavi kasutas relva enesekaitseks. "Esialgsetel andmetel teame, et tegemist oli enesekaitsega. Taavil on kehtiv relvaluba. Palume ajakirjanikel mitte minna spekulatsioonidega kaasa ja oodata ära politsei ametlikud teated ning teda mitte enne täpsete asjaolude selgumist süüdi mõista. Ühtlasi palume, et perele antaks sel keerulisel ajal rahu."

Kirju minevik

Taavi Sõnajalg sattus esimest korda teravamalt avaliku tähelepanu alla 2002. aastal, kui osales koos onupoeg Alariga lehekuulutuste kaudu tänaval mobiiltelefoniäri ajades võltsitud viiesajakrooniste juhtumis.

26. jaanuaril läksid Andres Sõnajala 17-aastane poeg Alari ja Oleg Sõnajala samavana poeg Taavi kuue võltsitud 500kroonise rahatähega ostma mobiiltelefoni Nokia 8210. Müügikuulutuse lehte pannud Katrin ja tema abikaasa Indrek märkasid pärast tehingut, et makstud on valerahaga, kirjutab toonane SL Õhtuleht.

Telefoni müünud Indrek pidas koos Katriniga Sõnajalgade pojad kinni, kuid tekkinud rüseluse käigus lasi Alari Indrekule näkku närvigaasi. "Jube kibe valu oli, parema silmaga ei näinud midagi, teise silmaga nägin, kuidas üks poistest (Alari) minema jooksis. Suutsin teisel poisil (Taavi) selja tagant kinni haarata, aga ta hakkas rabelema ja lõi minu kuuendat kuud rasedale naisele jalaga puusapiirkonda," rääkis Indrek.

“See on täitsa vale jutt. Ta (Indrek) hüppas selga ja siis kohe lasi Alari talle gaasi näkku. See oli lihtsalt nii suur ehmatus,” ütles Taavi Sõnajalg.

Taavi põhjendas Alari põgenemist ja enda vastuhakku samuti suure ehmatusega. "Kui ikka hüpatakse selga, kes siis teab. Äkki taheti telefoni ära võtta," selgitas kehva silmanägemisega Taavi. "Rasedat naist jalaga löönud? Sellist asja pole olnud! See on täiesti vale jutt."

Taavi oli nõus käsi piiblil vanduma, et nad olid koos Alariga süüst puhtad. "Meie pole valeraha teinud ega teadnud, et tegemist on võltsinguga," kinnitas ta.

Politsei algatas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetluse kelmuse paragrahvi alusel. Alari ja Taavi Sõnajalg tunnistati kahtlustatavateks.

Aasta hiljem, 2003. aasta jaanuaris pääsesid poisid kriminaalsüüdistusest, sest politseil polnud nende süüdistamiseks piisavalt tõendeid ja nii jäi noor ema ilma nii telefonist kui rahast, kirjutas Õhtuleht.

2003. aastal tehtud fotol on vasakul Alari Sõnajalg (Andres Sõnajala poeg) ja paremal Taavi Sõnajalg (Oleg Sõnajala poeg).
la poeg)

Alkoholi tarvitanuna roolis

2003. aasta jaanuari lõpus ja veebruari alguses istus toona 18-aastane Taavi Sõnajalg kahel nädalavahetusel järjest pärast alkoholi tarvitamist autorooli.

Kriminaalasjast pääses nooruk tänu asjaolule, et teine kord jäid politsei mõõdetud promillid alkoholi tarbimise jääknähu piiridesse.

Esimesel korral tuvastas politsei Taavi Sõnajalal joobe, mis ületas 0,5 promilli. Politsei võttis noorelt juhilt loa, vormistas protokolli ja andis kuu aja jooksul määratava karistuse jõustumiseni kehtiva ajutise juhiloa. Tallinna liiklusjärelevalvetalituse komissar Tõnis Sulu ütles toona, et esmakordse joobes juhtimise eest määratav rahatrahv võib ulatuda 18 000 kroonini, ühtlasi võetakse roolijoodikult kolmeks kuuks juhtimisõigus.

Taavi Sõnajala karistamine polnud veel arutusele jõudnudki, kui nooruki hingeõhk kuus päeva hiljem politsei alkomeetri taas liikuma pani. 2003. aasta 1. veebruaril kella nelja paiku öösel sattus Taavi Sõnajala juhitud Nissan Terrano maastikuauto politseile ette Tallinna kesklinnas Tartu maantee läbimurdel Stockmanni vastas. Et puhutud promillid jäid 0,2 ja 0,5 vahele, peeti seda juhtimiseks alkoholi tarvitamise jääknähtudega. Karistus ulatus toona 6000 kroonini. Erinevalt joobest, teistkordne tabamine kriminaalasja kaasa ei toonud.

Taavi Sõnajalal on viis kehtivat väärteokaristust, kõik liiklusseaduse rikkumiste eest. Kehtivaid kriminaalkaristusi mehel ei ole.