Visiidil toimuvatel kohtumistel on arutelu all Eesti ja USA kahepoolne koostöö, väliskaubanduspoliitika, julgeoleku- ja kaitseküsimused ning ettevalmistused NATO tippkohtumiseks, aga ka Atlandi-ülesed suhted ning suhted Venemaa ja Iraaniga.

Komisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul keskendub visiit transatlantiliste suhete ühtsusele. Mihkelson rõhutas, et USA on Eestile julgeoleku mõttes asendamatu partner.

„Me ei soovi mingil juhul, et meie head kaitsealast koostööd varjutaks tollitariifide tõttu puhkeda võiv kaubandussõda Euroopa Liidu ja USA vahel,“ ütles Mihkelson.

Kaitsekoostöö vallas tõi Mihkelson esile, et tähtis ei ole mitte lihtsalt suurendada liitlasvägede arvukust NATO idapiiril, vaid viia läbi ühiseid õppusi ja harjutada koostööd.

„Juulis toimuva NATO tippkohtumise eel tahame oma liitlastele rõhutada vajadust muuta Balti õhuturbemissioon õhukaitsemissiooniks,“ ütles Mihkelson.

Komisjon alustab visiiti Los Angeleses. Täna toimuvad kohtumised Culver City piirkonnas asuvas loomeinkubaatoris Phase Two, mis koos Silicon Beachi ja kesklinnas asuva Los Angelese jõe ümbruse alaga on linna üks innovatsioonikeskusi.

Nädalavahetusel kohtuvad Riigikogu liikmed Eesti kogukonna esindajatega Los Angelese Eesti Majas ning Soome konsuli ja Leedu peakonsuliga. Lisaks külastatakse Lõuna-California Ülikooli ja tehakse ringkäik Reagani raamatukogus.

Esmaspäeval toimub väliskaubanduspoliitikat käsitlev kohtumine Los Angelese maailmakaubanduskeskuse president Stephen Cheungiga ning Los Angelese välissuhete aselinnapea suursaadik Nina Hachigianiga.

Teisipäeval jätkub visiit Washingtonis kohtumistega kongressis ja välisministeeriumis.

„Parlamentaarse riigi saadikutena soovime tihendada koostööd kongressiga ja oleme planeerinud kohtumised eesotsas senati väliskomisjoni Euroopa alamkomisjoni esimehe senaator Ron Johnsoni ja Helsingi komisjoni aseesimehe senaator Roger F. Wickeriga,“ ütles Mihkelson.

Koos Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse direktor Sven Sakkoviga tutvustab Mihkelson kongressi ametnikele Balti õhukaitse-raportit.

Järgmise neljapäevani kestval visiidil osalevad veel komisjoni liikmed Maire Aunaste, Barbi Pilvre ja Henn Põlluaas.