USA välisministeerium teatas eile, et Lõuna-Hiinasse Guangzhousse saadeti meditsiinimeeskond, et uurida kõiki USA valitsuse töötajaid ja nende perekonnaliikmeid, kes seda soovivad, vahendab CNN.

„Seni toimunud uuringuprotsessi tulemusena on välisministeerium saatnud mitu isikut edasisele hindamisele ning sümptomite ja leidude põhjalikule uurimisele Ühendriikidesse,” ütles välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert.

USA valitsuse töötaja Guangzhous teatas aasta alguses ebanormaalse heli ja surve tundmisest, mille tagajärg oli kerge ajuvigastus.

USA konsulaat Guangzhous teatas täna, et üks USA valitsuse töötaja teatas vaevutuntava ja ebamäärase, kuid ebanormaalse heli ja surve kogemisest. Konsulaat teatas, et pole teada, mis sellised sümptomid põhjustas, kuid intsidenti võetakse väga tõsiselt.

Hiina välisminister Wang Yi ütles mais Washingtonis, et Hiina on intsindenti uurinud, kuid ei ole veel leidnud heli allikat. Wang lisas, et ei soovi üksikute juhtumite ülevõimendamist, komplitseerimist või politiseerimist.

USA välisminister Mike Pompeo teatas teisipäeval töögrupi moodustamisest USA diplomaatide ja nende perekonnaliikmete „seletamatute terviseintsidentide” uurimiseks.

23. mail ütles Pompeo, et Guangzhou juhtum on väga sarnane saladuslike heliga seotud tervisehädadega USA personalil Kuubas 2016. ja 2017. aastal.

Mõned ametnikud on nimetanud seda nähtust helirünnakuteks või akustilisteks rünnakuteks, sest tihti kaasnes kõrgetooniline heli.

USA personal Kuubas on kogenud erinevaid sümptomeid, sealhulgas teravat kõrvavalu, peavalu, helinat ühes kõrvas, peapööritust, meeltesegadust, tähelepanu hajumist ning kerge traumaatilise ajuvigastuse või ajupõrutuse märke.

Pea kõigi juhtumite puhul, mida on kokku 24, eelnes sümptomite tekkele mingisugune „akustiline element”, kõrge heli või segadusse ajav tunne, mis sarnanes osaliselt avatud akendega autos sõitmisele.