„Õppuse mõte on see, et me tugevdame nüüd oma riigi sõjalist kaitset,” ütles Rootsi kaitseväe juhataja Micael Bydén Rootsi Televisioonile (SVT). „See on osa minu kohusest tagada, et me suudame oma operatiivvõimekusi tugevdada.”

Pressiteate järgi mobiliseeriti õppuseks kõik 40 kodukaitse pataljoni, mis tähendab, et rootslased näevad neid tegutsemas – patrullimas lennujaamades, sadamates ja tänavatel - kogu tänase päeva jooksul, mis on Rootsis rahvuspüha.

Õppus on osa Rootsi jõupingutustest ehitada taas üles oma külma sõja aegne totaalkaitsestrateegia vastuseks Venemaa üha sõjakamaks muutumisele. Viimane kord, kui kogu kodukaitse õppusele mobiliseeriti, oli 1975. aastal.

Vaid nädal tagasi saadeti enam kui nelja miljonisse Rootsi majapidamisse brošüür „Kui puhkeb kriis või sõda”, milles antakse juhiseid vee, konservide ja kuivainete ning muu vajaliku varumiseks Rootsi vastupanuvõime suurendamiseks.

Eelmisel kuul taastas Rootsi ka rügemendi Gotlandi saarel.

Sõjalise sissetungi korral on kodukaitse vastutav riigi põhifunktsioonide kaitsmise eest, kaitstes valitsusasutusi, lennuvälju ja sadamaid, et professionaalne armee saaks täita rindeülesandeid.

„See on äärmiselt tähtis õppus,” ütles Bydén. „See on organisatsioon, mis moodustab ligi poole meie sõjaaja organisatsioonist, millel on need tähtsad ülesanded üle kogu riigi, mida nad peavad suutma täita lühikese etteteatamisega – ülemjuhatajana pean ma loomulikult saama kinnituse, et see kõik töötab.”

Õppus on vabatahtlik ja Bydén loodab, et välja ilmub umbes pool 22 000 kodukaitse vabatahtlikust.

„Kodukaitse sõdurid on äärmiselt lojaalsed ja ma loodan loomulikult, et nii paljud kui võimalik otsustavad õppusest osa võtta,” ütles Bydén. „Kodukaitse ülesanne kaitsta ja valvata on aluseks Rootsi ülejäänud kaitseväe võimele Rootsit kaitsta.”

Kaitsevägi loodab, et õppus näitab potentsiaalsetele agressoritele, et Rootsi kaitsevõimekused on valmis ja töötavad, ning suurendab kodanike usku, et nad on hästi kaitstud.

Bydéni sõnul on vaja Rootsi kaitsevõimet tugevdada, sest julgeolekukeskkond Rootsi ümber on liikunud vales suunas.

„Asi ei ole ringi käimises ja muretsemises. Asi on teadlikkuses toimuvast ja selle mõista püüdmises, nii suure hulga informatsiooni vastuvõtmises kui võimalik,” ütles Bydén. „Me anname siin Rootsi kaitseväes oma panuse ja te peaksite nägema seda täiesti loomuliku sammuna. Tähtsa sammuna.”