G7 rahandusministrite kohtumisel selgitati oma seisukohti USA rahandusminister Steven Mnuchinile, paludes tal viia sõnum oma murest ja pettumusest tariifide kehtestaja, president Donald Trumpini, vahendab uudisteagentuur AFP.

Kanada rahandusminister Bill Morneau ütles, et ränkade terase- ja alumiiniumitariifide kehtestamine, mis paneb USA ajaloolisi liitlasi tundma reedetuna, ärritab nii nende maade valitsusi kui keskpanku.

Prantsuse rahandusminister Bruno Le Maire leidis, et Euroopa Liidul ja selle liikmesriikidel tuleb teha kõikvõimalik, et veenda ameeriklasi hoiduma kaubandussõjast oma suurimate kaubanduspartneritega.

„USAl tuleb õigete otsuste tegemise näol olukorda leevendada,“ ütles Le Maire pärast G7 kohtumist.

Tema sõnul tuleb USAl kiirustada, vältimaks vastutegevust, mis võib viia kahjuliku kaubandussõjani.„Järgmine nädal sõltub sellest, milliseid otsuseid on USA administratsioon valmis langetama järgmise mõne päeva ja järgmise mõne tunni jooksul, nädalatest me rääkida ei saa,“ rõhutas Le Maire.

Saksa rahandusminister Olaf Scholz ütles, et USA otsus lüüa oma liitlasi tariifidega halvendab suhtlust ameeriklaste ja eurooplaste vahel. „Ükski riik ei mõista, miks tuli USAl „julgeolekukaalutlustel“ terasele ja alumiiniumile täiendav tariif kehtestada,“ tõdes ta.

USA president Donald Trump paistis aga järeleandmisi mitte tegevat, säutsudes kohtumise järel: „Kui sa oled kaubanduses 800 miljardi dollariga aastas miinuses, ei saa sa kaubandussõda kaotada!“ „USAle on aastaid teiste riikide poolt kaubandusega külma tehtud, aeg on targaks saada,“ müristas ta.