Tööd teeb keeruliseks lõhkekehade paiknemine põlengualal, mistõttu on päästjatel turvalisuse huvides lubatud teostada kustutustöid vaid turvalisetel radadel ja teedel.

Millest tulekahju alguse sai ei ole tänaseks veel teada. Teada on, et reedel teostas keskpolügoonil lõhkekehade hävitamisi päästeameti demineerimiskeskuse Põhja- Eesti pommigrupp, keda toetasid kaitseväe demineerijad. Lõhketöid teostati keskpolügoonil, kuna Päästeametil endal puuduvad väljaehitatud lõhkamiskohad. Lõhkamised toimusid kaks korda ning sellest tulenevalt oli lähikonnas kuulda ka kaht plahvatust. Tööd lõpetati kell 12. Demineerijad viibisid kohapeal ning jälgisid ala veel tund aega pärast töid, et välistada võimalike tulekollete tekkimist. Seetõttu ei saa tulekahju tekkimist seostada tehtud töödega.

Ka tulekahju ajal kuuldi lähikonnas plahvatusi, mis olid tingitud keskpolügoonil juba olevatest lõhkekehadest.

Palume elanikel looduses lahtise tulega olla äärmiselt ettevaatlik, sest valitseb suur tuleoht terves Eestis ning väiksemastki sädemest võib alguse saada tõsiste tagajärgedega põleng.

Reedel, 25.05.2018 kell 13:54 sai häirekeskus teate, et Kuusalu vallas Pala külas kaitseväe keskpolügoonil on tulekahju ja on kuulda plahvatusi. Piirkonnast tuli häirekeskusele teateid tulekahju kohta väga palju, sest suitsusammas paistis kaugele. Tule levikule on kaasa aidanud valitsev kuivus. Päästeamet kaalub suure tuleohuga aja väljakuulutamist kogu Eesti territooriumile.