Esimest korda rahvusliku õppuse käigus Eestis baseeruvad kaheksa Rootsi hävitajat moodustavad „punase poole”, mis ründab Rootsit idast. Ründava poole lennukid baseeruvad veel Soomes Turus ja Gotlandil.

„Meie ülesanne on rünnata radarijaamu või lennubaase kodus või me tegutseme vaenlase hävitajatena,” ütles hävitajapiloot „Butler”, kelle tegelikku nime julgeolekukaalutlustel ei avaldata.

FVÖ 18 algas reedel kõrgelt arenenud vastase tingliku raketirünnakuga mitme Rootsi linna vastu kagurannikul. Enne seda toimus stsenaariumi järgi küberrünnak Rootsi infrastruktuuri vastu.

Huvi õppuse vastu on Aftonbladeti teatel olnud suur nii tuntud kui tundmatute osapoolte poolt. Alates õppuse algusest on juhtkond olnud sunnitud raporteerima paljudest kahtlastest droonidega jälgimistest Rootsi sõjaväe luure- ja julgeolekuteenistusele (MUST).

„On palju tähelepanekuid mehitamata lennumasinate kohta paljudes kohtades, kus me oleme õppusi läbi viinud. Kes see on, kes seda teeb, kas see on võõras jõud, mis tegeleb aktiivse luuretegevusega, või huvilised, ei saa ma öelda. Ma võin öelda, et meil on oma rutiinid, kui me teeme tähelepanekuid. Kõigest kantakse loomulikult ette ja meil on ka ülesanne sellele vastu töötada ja seda uurida,” ütles õppuse juht ning Luleås baseeruva flotilli F21 ülem Claes Isoz.

Veel enne õppuse algust käis neli Vene ohvitseri vastavalt rahvusvahelisele kokkuleppele inspekteerimas helikopteriflotilli Malmeni lennuväljal Linköpingis, lahingukooli Kvarnis ja Göta insenerirügementi Eksjös. Pärast venelasi käisid inspekteerimas ka ameeriklased ja sloveenid.