„Kui ma ütlesin, et see ei ole aktiivne, siis see ei eksisteeri enam,” ütles Ratas eile Ottawas antud intervjuus.

Vaatamata Ratase kinnitusele, et protokolli ei ole kunagi praktikas rakendatud ja tõenäoliselt ei tehtagi seda kunagi, ütles tema kommunikatsiooninõunik Johannes Merilai The Globe and Mailile, et seda ei ole formaalselt tühistatud. Merilai oli kõhkleval seisukohal selle osas, miks seda ei ole tühistatud, märkides, et „see on parteipoliitika”.

Kokkuleppe kohta Keskerakonna ja Ühtse Venemaa vahel küsiti kohaliku aja järgi eile ühisel pressikonverentsil Ratasega ka Kanada peaministrilt Justin Trudeault, kes ütles, et toetab täielikult Ratase seletust.

„Me oleme Eesti ja tema lähenemisega oma muredele Venemaa pärast väga lähedases liidus,” ütles Trudeau.

„Enamik Eesti venekeelsest vähemusest toetab hr Ratase Keskerakonda, selgub Eesti uuringuagentuuri Kantar Emor hiljutisest küsitlusest. Kuigi partei on end hr Putini Ühtsest Venemaast viimastel aastatel distantseerinud, väljendades toetust EL-i sanktsioonidele Vene ametnike vastu, ei ole hr Ratas järele andnud kodumaisele ja regionaalsele survele kokkulepe täielikult tühistada,” kirjutab The Globe and Mail.

Kanada ajaleht viitab Läti erakonna Kooskõla otsusele koostööleping Ühtse Venemaaga tühistada, kui Kooskõla ühines Euroopa sotsialistide parteiga.