Iirimaal andis reedel oma hääle abordiseaduse muutmiseks kaks kolmandikku hääletanutest. Iiri põhiseaduse kaheksas parandusega, mille tühistamise kohta referendumil küsiti, tagas riik „sündimata laste õiguse elule ja, austades ühtlasi emade võrdset õigust elule, garanteeris seadustega selle õiguse austamise ja kaitsmise“, st abort välistati peaaegu kõikidel juhtudel.

Taoline seadusandlus kehtib aga endiselt Põhja-Iirimaal, mis on tänaseks ainus paik Briti saartel, kus naistel ei ole võimalik soovi või vajaduse korral aborti teha ega samasoolistel paaridel abielluda.

Mayl ei ole aga võimalik ultrakonservatiivset Põhja-Iiri valitsust muutusi vastu võtma survestada, sest tema valitsusel on võimulpüsimiseks vaja Demokraatliku Unionistliku Partei (DUP) toetust.

May olukorda ei teinud kergemaks ka tema enda tooride partei valitsuskabinet, mille liikmetest osa hüppas kibekiirelt pärast Iiri referendumit opositsiooni poolele, nõudes abordiseaduste muutmist Põhja-Iirimaal.

Võrdõiguslikkuse minister Penny Mordaunt säutsus laupäeval oma Twitteri kontol, et „see oli ajalooline ja suur päev naistele Iirimaal ja lootustandev päev naistele Põhja-Iirimaal“. „Nende lootustele tuleb vastata! Usaldage naisi,“ märkis ta.

Ametis oleval Briti valitsusel oleks võimalik hetkel Põhja-Iirimaa seadusandlust hõlpsasti muuta, sest Põhja-Iirimaa assamblee on juba mõnda aega töövõimetu, suutmata moodustada koalitsiooni, mistõttu on regioon on ajutiselt valitsuse otsejuhtimise all.

May esindaja ütles aga, et peaministri meelest peaks abordireeglite muutmine jääma siiski kohalike poliitikute otustada ja valitsus saab ainult jätkata püüdlusi võimujagamise kokkuleppeni jõudmise nimel.

DUPi esindajate sõnul ei ole Downing Streetil ka õigust sundida põhjaiirlasi oma seadusi muutuma.