Arengukoostöö projekti raames valmis mudel, millele toetudes saab viia läbi uuendused Ukraina kutseharidussüsteemis.

Kahe aasta jooksul töötasid tihedalt koos Innove, 6 Volõõnia oblasti ja 5 Eesti kutsekooli. Kaasatud olid Ukraina ja Eesti haridusministeeriumid ning Euroopa Koolitusfond (ETF).

Projekti vältel toimusid mitmeid õppereisid Eestisse ja Ukrainasse, kus Eesti koolid jagasid kogemusi Ukraina kolleegidele nii kooli juhtimise, õppekavade uuendamise kui ka õpetajate koolitamise osas.

Eesmärk oli luua õpikeskkond kutsehariduse uuendamiseks nii kooli kui ka oblasti tasandil, kaasates tööandjaid ja ministeeriumi.

Lõpptulemusena valmis terviklik lähenemine, mida saab kasutada kogu riigi kutsehariduse reformimiseks. Kavandamisel on ka jätkuprojekt, mis toetab Ukraina kutsehariduse reformimise järgmisi samme.

„Me ei kopeeri Eesti kogemust, me otsime oma arenguteed. Tänu meie Eesti kolleegidele saime endale motiveerituid juhte ja õpetajaid, kes on valmis muutusteks ja uuteks väljakutseteks.

Oleme tänulikud vahetu kogemuse eest valdkondades nagu kvaliteedi tagamine, elukestev- ja töökohapõhine õpe. Mõistame nüüd paremini, milline peaks olema kaasaegne õpikeskkond, mis vastab nii üksikisiku kui ka ühiskonna nõuetele,“ ütles Volõõnia oblasti kutseõppekeskuse direktor Zoja Parfenjuk.

Innove rahvusvahelise koostöö keskuse juht Lea Orro võtab saadud kogemuse kokku nii: „Projekti käigus toimus palju koolitusi ja arutelusid. Rõõm on tõdeda, et oleme suutnud esile kutsuda mõtteviisi muudatuse volõõnialaste suhtumises õpetamisse, tööturu osapooltega koostöösse ja kooli juhtimisse. Oleme ka ise õppinud, eelkõige seda, kuidas on võimalik õpetada, kui sul on minimaalsed ressursid".

Sihtasutuse Innove eestvedamisel sai kaks aastat tagasi alguse arengukoostöö projekt „Eesti kogemuse jagamine Ukraina kutsehariduse reformide toetuseks Volõõnia oblastis“, mida rahastas Eesti Vabariigi välisministeerium.

Projekti partneriks valiti Lääne-Ukrainas asuv Eesti-suurune Volõõnia oblast, kellega koostöös töötati välja kutsehariduse reformimise mudel.

Ukraina haridus- ja teadusministeeriumis esitleti mudelit, kirjeldades ettevõetud samme ja ka perspektiive, mis võiksid olla aluseks edasiseks kutsehariduse arengu toetamiseks ja planeerimiseks.

Sihtasutus Innove edendab üld- ja kutsehariduse valdkonda, pakub üle-eestilise Rajaleidja võrgustiku kaudu karjääri- ja õppenõustamisteenuseid ning vahendab Euroopa Liidu toetusi.