Saatkond teatas, et sõltumata Lätis alustatud juurdlusest tegi sõjaväetribunal selles asjas juba oma otsuse. Lisaks trahvile ei tohi sõjaväelane kolm aastat kandideerida edasiliikumisele karjääriredelil Briti relvajõududes, vahendab Läti Delfi.

Läti politsei ei ole saanud britti seni vastutusele võtta, kuigi on esitatud õigusabipalve.

Vahejuhtum leidis aset 2016. aasta novembris. Politsei alustas kriminaalmenetlust kergete kehavigastuste tekitamise kohta. Küsitleti tunnistajaid ja kannatanut ning saadi kätte ekspertiisi tulemused. Sealjuures alustati alguses administratiivprotsessi, kuid asjaolude selgumisel tuli algatada kriminaalmenetlus. Süüdistatav oli aga jõudnud enne seda Lätist lahkuda.

Õigusabipalve esitati Suurbritanniale 2017. aastal. Vastuse saamise tähtaeg ei ole aga veel kätte jõudnud, mistõttu Lätil esialgu pretensioone ei ole.

2016. aasta 2. novembril viibis Riia ühes McDonald’sis grupp purjus Briti sõjaväelasi, kes hakkasid tülitama ja solvama 23-aastast Aksels Aizkalnsi, ühe Riia õigusfirma töötajat. Üks Briti sõjaväelane lõi Aizkalnsil nina puruks. Lisaks sellele tuvastati kannatanul näovigastus ja ajupõrutus.

„Provokatsioon tuli sada protsenti brittide poolt. Nad käitusid nagu idioodid ja lihtsalt norisid tüli, olid täiesti purjus. Ja mingit võttegruppi ei olnud – ümber olnud inimesed lihtsalt filmisid toimunut oma mobiiltelefonidega,” rääkis tollal kannatanu isa Edmunds Aizkalns.

Sama aasta detsembris teatas Läti kaitseministeerium, et edastab Suurbritannia nimel kannatanule vabanduse.