Tiibraketti katsetati novembrist kuni veebruarini neli korda ja kõik need katsetused lõppesid ebaõnnestunult, teatasid allikad CNBC-le.

USA hinnangul kestis pikim katselend vaid üle kahe minuti ning rakett lendas 35 kilomeetrit, enne kui väljus kontrolli alt ja purunes. Lühim katselend kestis neli sekundit ja kaheksa kilomeetrit.

Raportis ei mainita allikate sõnul tervise- ega keskkonnaohte, mida kujutab endast raketi kahjustada saanud tuumareaktor.

Relval, mida on arendatud alates 2000. aastate algusest, usutakse olevat bensiiniga töötav mootor startimiseks ja lennu ajal minnakse üle tuumajõul töötavale jõuallikale, selgitasid allikad CNBC-le.

Katsetused näitasid nähtavasti, et tiibraketi tuumajõul töötav süda ei hakanud tööle ning seetõttu ei olnud relv võimeline lõpmatult kestvaks lennuks, millega Putin uhkeldas.

Allikad ütlesid, et katsetusteks andsid käsu Kremli kõrged ametnikud vaatamata programmi inseneride vastuväidetele. Viimaste sõnul on süsteem alles lapsekingades.

Märtsis toimunud aastakõnes olukorrast riigis väitis Putin, et tiibrakett on võimeline toimetama lõhkepea kohale ükskõik millisesse maailma punkti, vältides kõiki raketitõrjesüsteeme.