Aina enam laavat välja ajavast vulkaanist tekkiv vulkaaniline sudu tõusis üheksa tuhande meetri kõrgusele, asudes tõsiselt häirima rahvusvahelist ja kohalikku lennuliiklust, vahendab uudistekanal BBC News.

Hawaii vulkaaniobservatoorium ja rahvuspark vulkaanikraatri lähedal evakueeriti inimestest. Juba teisipäeval andis lennuamet välja kõrgeima võimaliku hoiatuse, teatades punasest ohutasemest.

Ametivõimude hoiatuse kohaselt halvendab Kilauea vulkaan õhukvaliteeti, mõjutades inimeste tervist, ärritades nende silmi ja nina, tekitades hingamisraskusi, aga mõjutades ka auto- ja lennuliiklust ning saare elektrivõrku.

Vulkaan asus purskama üle-eelmise nädala neljapäeval, vahetult pärast Hawaii aastakümnete tugevaimat 6,9-magnituudist maavärinat, sundides tänase seisuga juba mitut tuhandet inimest piirkonnast evakueeruma, kellest osa kaotas mööda vulkaani idanõlva alla ja kohati suisa tänavatest välja voolava laava tõttu oma kodu.

Teadlaste prognooside kohaselt võivad pursked ja maavärinad saarel jätkuda veel mitmete kuude, võibolla isegi aastate jooksul.