USA president Donald Trump esitas Haspeli kandidatuuri CIA direktori ametikohale kevade algul, kui Luure Keskagentuuri senine juht Mike Pompeo vahetas välja Rex Tillersoni välisministrina.

Ajalehe teatel sai endine luuraja Haspel enda taha märkimisväärse tähtsusega nime: teda toetab opositsioniliste demokraatide sekka kuuluv Senati luurekomitee juht Mark Warner.

Warner ütles ajalehele, et asus Haspelit toetama, mõistes tema suurt toetust CIA töötajate seas, ning pälvides usalduse, et Haspel ei nõustu ka president Trumpi võimalikul palvel seadust rikkuma.

61-aastasest Haspelist saab ametisse kinnitamisel esimene naine sellel ametikohal. Haspeli kolleegide sõnul on ta suurte kogemustega veteran, kellel on enam kui kolm aastakümmet luuretööstaaži ja kes suudab agentuuri ausalt juhtida.

Ametisse nimetamise juures on enim huvi tuntud aastate kohta, mis Haspel veetis CIA salavanglas. Aastatel 2003-2005 vastutas Haspel CIA salavangla eest Tais, kus piinati allikate sõnul veega (waterboarding) terrorikahtlusega Abu Zubayadah’t ja Abd al-Rahim al-Nashirit. Waterboarding on tegevus, mis simuleerib uputamist ja seda peetakse laialdaselt piinamise vormiks. Haspel aitas ka täita käsku hävitada waterboarding’u videod, mis kutsus esile justiitsministeeriumi pikale veninud juurdluse, mis lõppes tulemusteta.

Haspel alustas tööd CIA-s 1985. aastal ja on olnud alates eelmise aasta veebruarist selle asedirektor.