Iisrael päästis lahti riikliku terrori. Iisrael on terroririik,” süüdistas Erdoğan, teatades suursaadikute konsultatsioonideks tagasikutsumisest USA-st ja Iisraelist.

Ta kirjeldas ohvriterohkeimat veresauna Gazas alates 2014. aasta sõjast kui humanitaardraamat, võrreldes seda genotsiidiga. „Ma mõistan hukka humanitaardraama, elanikkonna massilise tapmise, ükskõik, kelle poolt see tuleb, Ameerika või Iisraeli,” ütles Erdoğan, andes ühtlasi teada, et seoses sündmustega Gaza piiril kuulutab valitsus välja kolmepäevase riikliku leina.

USA vastuolulise Jeruusalemma saatkonna avamise ajal puhkes Gaza piiril meeleavaldus, mis päädis vastasseisuga palestiinlastest protestijate ja iisraellastest julgeolekujõudude vahel. Aktsioonidest võttis osa pea 40 000 inimest: enam kui poolsada sai surma, mitu tuhat haavata, kui juudiriik avas nende pihta tule, üritades enda väitel tol moel kaitsta oma piiri ja julgeolekut.

Türgi kutsus reedeks erakorraliselt kokku ka Islami Koostööorganisatsiooni (OIC), et arutada traagilisi sündmusi, mille eest Erdoğani sõnul tuleb vastutada võrdselt nii USAl kui Iisraelil.