Hawaii maakonna ametnike sõnul on laava alla mattunud veel neli muud ehitist. Osa enam kui 1700 evakueeritud inimesest valmistusid võimaluseks, et ei saa üsna pika aja jooksul naasta, vahendab Associated Press.

Hawaii ametnike sõnul olid hävinud elumajad Leilani Estatesi osas, kus sulakivimid, mürgine gaas ja aur on pursanud välja lõhedest maapinnas. Ametnikud lugesid hävinud majapidamised kokku õhust.

Laava on katnud 36 000 ruutmeetrit kõige aktiivsema lõhe ümber, kuigi laava liikumiskiirus on väike. Pole teada, millal laavavool võiks peatuda või kui kaugele see levib.

„Süsteemis on veel magmat, mida välja pursata. Niikaua, kuni see varu seal on, purse jätkub,” ütles USA geoloogiateenistuse (USGS) vulkanoloog Wendy Stovall.

Traditsiooniliste Hawaii usukumuste järgi sõltub see vulkaanijumalannast Pelest, kes elab Kilauea sees.

Laavat purskavate lõhede arv piirkonnas kasvas kohaliku aja järgi ööl vastu pühapäeva kaheksalt kümnele, teatas Stovall. Mõned lõhed on siiski mitmetes kohtades purskamise lõpetanud. USGS-i teadlased usuvad sellest hoolimata, et lõhed jätkavad purskamist.

Laava võib lõpuks suunduda ühte võimsasse kanalisse ja teised lõpetavad purskamise, nagu on juhtunud mõnedel varasematel kordadel Hawaiil.

Maailma üks aktiivsemaid vulkaane Kilauea on pursanud pidevalt alates 1983. aastast.