1925. aastal asutatud Arteki laager oli aastakümneid Nõukogude Liidu eliitpioneerilaager. Pärast Krimmi annekteerimist on Venemaa kulutanud selle renoveerimiseks 180 miljonit dollarit.

Assadi pojad Hafez ja Karim ning tütar Zein käisid Artekis eelmisel aastal koos teiste Süüria lastega. See sai teatavaks alles sel nädalal, kui üks Damaskuses käinud Vene rahvasaadik ütles, et Assad mainis seda.

Arteki laagri direktor Aleksei Kaspržak ütles Reutersile, et sai teada, kes need lapsed on, alles pärast nende saabumist eelmisel aastal. Kolm last mingit erikohtlemist ei saanud ja osalesid tavaprogrammis koos teiste Süüria lastega grupis.

Kui mõnel teisel Süüria lapsel oli probleeme koos presidendi lastega laagris olemisega, siis „see möödus kiiresti ega tekitanud probleeme meile ja seetõttu ei pidanud me neid lahendama, jumal tänatud”, teatas Kaspržak Reutersile.

Laagri juhtkonnale lähedane anonüümseks jäänud allikas ütles, et Assadi lapsed ei paistnud kolmenädalase Artekis viibimise ajal kuidagi silma.

„Nad osalesid ka kõigil laagri korraldatud üritustel, nad käisid õhtul lõkke ääres nagu kõik teised, nii et ei ole nii, et nad elasid mingites eriruumides või magasid eripatjadel,” ütles allikas.

Laste viibimine Artekis näitab aga, kui lähedaseks on muutunud Assadi isiklikud sidemed Moskvaga pärast Venemaa sekkumist Süüria konflikti 2015. aasta septembris ja jõudude kallutamist Assadi kasuks.