Enam kui 500-ruutmeetrise ekspositsioonipinnaga rändnäitust eksponeeritakse neljas Põhja-Ameerika suurlinnas rohkem kui aasta jooksul.

Näitus avatakse läänerannikul San-Francisco lähedal asuvas ülikoolilinnas Stanfordis, kus see on avatud paralleelselt suure Balti uuringute konverentsiga AABS.

Lisaks saab Okupatsioonide muuseumi maailmanäitust näha Torontos, Bostonis ja Washingtonis.

Valgusinstallatsiooniga paviljon on 12 meetrit lai, neli meetrit kõrge, kaalub neli tonni ja koosneb 244 näitusepaneelist, millest iga jutustab killukese Eesti värvikast ja põnevast ajaloost.

Näitus sündis Okupatsioonide muuseumi eestvedamisel kodu- ja väliseestlaste koosloomes ja selle valmimisse panustasid nii koolilapsed, ettevõtjad, kümned Eesti fotograafid eesotsas Annika Haasi, Birgit Püve ja Triin Kergega kui ka mitmed teised Eesti muuseumid. Üheskoos on kirja pandud lugu Eestist, mida soovitakse sünnipäeva puhul maailmaga jagada.

“Näituse idee sündis koos väliseestlastega, et ka neil oleks võimalik oma kodulinnas Eesti juubelit vääriliselt tähistada. Paviljon räägib Eesti lugu, aga veelgi rohkem on see mastaapsete loodusvaadete ning rohkearvuliste eestlaste portreedega otsekui Eesti peopesal.

Me näeme, et rändnäitus võiks olla nii väliseestlastele kui kohalikele inimestele kokkusaamise, mõtete vahetamise ning üheskoos meie sünnipäeva tähistamise koht,“ rääkis näituse projektijuht Keiu Telve.

Näituse üks loojatest, Eestis elav ameeriklane Justin Petrone selgitas: „Ma olen väga uhke selle üle, et sain projektile kaasa aidata. Tervest Eestist kõneleva näituse kokkupanek ei ole olnud sugugi kerge ülesanne.

Ma arvan, et valitud lahendus teeb näituse sisu Ameerika vaatajaskonnale kergesti kättesaadavaks. Rändnäituse loojad on kokku pannud hiiglasliku mosaiigi teksti- ja pildimaterjalidest, et näidata USA inimestele, kui suur on tegelikult meie väike Eesti – selle riigi ja rahva keel, ajalugu, kultuur, tulevik ja väärtused“.

Kuigi näitust eksponeeritakse esmajärjekorras Põhja-Ameerikas, on ka teistes riikides elavatel eesti kogukondadel näituse vastu suur huvi.

Praeguste plaanide kohaselt jõuabki rändnäitus pärast Põhja-Ameerika ringkäiku eri Euroopa riikidesse ja seejärel tagasi kodumaale. Seniks on võimalik näitusega tutvuda selle kodulehel ee100.ee ja Facebooki-lehel.

Rändnäitus valmis Okupatsioonide muuseumi eestvedamisel Riigikantselei EV100 maailmas programmi toetusel koostöös Stanfordi ülikooli raamatukogu, Washingtoni Eesti saatkonna, Toronto Tartu kolledži ja Bostoni Eesti aukonsulaadi ning eestlaste seltsiga USAs ja Kanadas.