Venemaa esindaja Vassili Nebenzja ütles, et intsident Doumas oli lavastatud ja USA sõjalisel vastutegevusel oleksid oleksid rängad tagajärjed. USA saadik Nikki Haley teatas aga, et Venemaa kätel on Süüria laste veri, vahendab BBC News.

Nimetades Süüria presidenti Bashar al-Assadit koletiseks ütles Haley, et ükskõik, kas ÜRO julgeolekunõukogu tegutseb või mitte, USA reageerib igal juhul.

„Kohtumised on käimas, tähtsaid otsuseid kaalutakse isegu praegu, kui me räägime,” ütles Haley.

Süüria-Ameerika Meditsiiniühing teatas, et Süüria Ida-Ghouta piirkonnas Doumas toodi meditsiinikeskustesse üle 500 inimese, kellel olid keemilise ainega kokkupuutumisele viitavad sümptomid, mis hõlmasid hingamisraskusi, sinakat nahka, vahutavat suud, sarvkestapõletusi ja kloorisarnast lõhna.

Hinnanguliselt hukkus 42 kuni enam kui 60 inimest, kuid päästetöötajate sõnul võib see arv kasvada, kui pääsetakse ligi keldritele, kus sajad perekonnad otsisid varju pommitamise eest.

Prantsusmaa esindaja ÜRO julgeolekunõukogus ütles, et mürgigaasi kasutati meelega selle tõttu, et see immitseb sügavale keldritesse.

Nebenzja, kelle sõnul korraldasid mässulised Doumas juhtunu oma eesmärkide saavutamiseks, esitas intsidenti ja selle tagajärgi osana USA juhitud jõupingutustest kahjustada Venemaad laia arsenali meetoditega, sealhulgas laimu, solvangute ja „pistrikuretoorikaga”.

Vihases avalduses kutsus Nebenzja Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) uurijaid juba täna Süüriasse lendama, lubades, et Vene sõjaväelased eskordivad nad väidetava rünnaku toimumispaika.

Moskva on teatanud, et nende eksperdid ei ole leidnud mingeid jälgi kloorist ega mingist muust keemilisest ainest, mida oleks tsiviilisikute vastu kasutatud.

Nebenzja ütles, et Venemaa vastu kasutatav toon on läinud kaugele sellest, mis oli vastuvõetav isegi külma sõja ajal, ning hoiatas USA-d sõjaliste sammude astumise eest.

„Relvajõud valelikel ettekäänetel Süüria vastu, kuhu on riigi legitiimse valitsuse palvel paigutatud Vene väed, võib viia ränkade tagajärgedeni,” ütles Nebenzja.