Selle sammu tegi eile pärastlõunal ametlikult teatavaks USA sisejulgeolekuministeerium, vahendab NBC News.

„Et kindlustada piiri ja muuta Ameerika ohutumaks, peame me kasutusele võtma rahvuskaardi,” öeldakse sisejulgeolekuministeeriumi pressisekretäri avalduses. „Rahvuskaardi kasutuselevõtmine kujutab endast otsest heidutust, suurendades samas dramaatiliselt operatiivset kontrolli USA piiri üle.”

Avalduses öeldakse, et rahvuskaardi piirile saatmist koordineeritakse kuberneridega ning rahvuskaartlased hakkavad toetama föderaalseid õiguskaitseorganeid, sealhulgas tolli ja piirivalvet, ning tegevust hakkavad juhtima föderaalsed immigratsioonivõimud.

„Kuni meil ei ole müüri ja korralikku julgolekut, kaitseme me oma piiri sõjaväega,” teatas Trump teisipäeval.

Plaanid pandi paika kohtumisel sisejulgeolekuministeeriumi kõrgete ametnikega ning Valge Maja rahvusliku julgeoleku nõukoguga eile, teatasid kolm ametnikku. Piirile saadetavate rahvuskaartlaste täpne arv ja see, kui kauaks nad sinna jäävad, määratakse kindlaks lähipäevil.

Rahvuskaartlastel ei hakka olema sisserändajatega füüsilist kontakti ning nad ei hakka vastutama nendega tegelemise eest piiril, teatas üks ametnikest. Selle asemel jälgivad nad toimuvat õhust ja kaamerate kaudu.