Viru ringkonnaprokuratuur süüdistab Sergei Karpenkot ja Andrei Dmitrijevi, et nad mõjutasid 2017. a oktoobris (sh vähemalt ajavahemikul 13.-15.10.2017. a) Narva linnas elavaid, valimisõigust omavaid isikuid, andma oma hääl 2017. a kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel Narva linna valimisringkonnas Eesti Keskerakonna nimekirjas valimistel osaleva kandidaadi poolt.

Selle konkreetse kandidaadi kasuks oma hääli andma nõustuvatele valijatele lubati maksta ja pärast hääle andmist ka maksti sularahas hüvitisena 10 eurot, kinnitas Viru ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova.

Kes on see Keskerakonna kandidaat, kelle kasuks hääli osteti, prokuratuur enne kohtuistungite algust ei avalda, ütles Filippova. Ka ei avalda prokuratuur praegu asja kohta muud infot.

Prokuratuuri süüdistuse järgi panid Karpenko ja Dmitrijev toime valimisvabaduse rikkumise, s.o vara (raha) lubamise ja andmise eesmärgiga mõjutada teisi isikuid teostama oma valimisõigust teatud valiku kasuks. Kohtus süüdimõistmisel saab mehi karistada rahalise karistusega või kuni kolmeaastase vangistusega.

Kohus meeste üle algab Viru maakohtus 19. juunil, kinnitas Viru maakohtu pressiesindaja.

Keskerakonna Narva piirkonna juht Yana Toom sõnas, et esitatud süüdistus häälte ostmises kandidaadile on kahetsusvääne ning selle tõele vastamisele saab järgneda vaid erakonnast välja arvamine.

Toom sõnas, et temale teadaolevalt ei ole tegemist volikogu liikmega ning loodetavasti saab piirkond prokuratuurilt samuti enam infot, et seejärel teha vajalikud otsused konkreetsete inimeste suhtes. „On aga päris kindel, et inimene, kes on otsustanud valijate toetust otsida ebaausal moel, ei saa Keskerakonnas jätkata,“ kinnitas Toom, et selliseid inimesi ootab pikemata jututa erakonnast välja arvamine.

Toom rõhutas aga, et hääli on ostetud siiski ühe kandidaadi, mitte erakonna heaks. „Keskerakonnal on kõrge toetus ja palju häid inimesi Ida-Virumaal, kes on oma tööga pälvinud valijate tugeva usalduse. Et üks inimene on leidnud, et muul moel pole võimalik poliitikat teha, on kahetsusväärne. See pole olnud Keskerakonna jaoks häälte ostmine, vaid oma ego ja soovide rahuldamine. Erakonnale on selline käitumine tekitanud vaid kahju ning on vastuvõetamatu,“ ütles ta.

Narvas kandideerisid sügisel Keskerakonna nimekirjas täpselt sada isikut, neist volikokku pääses 23. Keskerakond sai Narvas 14 160 häält. Volikokku pääsesid:

Mihhail Stalnuhhin
Olev Silland
Aleksei Voronov
Aleksandr Jefimov
Jelena Pahhomova
Jan Saan
Tarmo Tammiste
Larissa Olenina
Galina Vologdina
Viktoria Lutus
Aleksei Mägi
Tatjana Stolfat
Jelizaveta Tšertova
Vladimir Mižui
Anna Kovalenko
Sergei Lvov
Fjodor Ovsjannikov
Vladimir Tarahtin
Tamara Komlova
Jelena Kavrus
Irina Janovitš
Ilja Fjodorov
Tatjana Patsanovskaja