Eesti suursaadik Arti Hilpus kutsuti välja ja talle edastati diplomaatiline noot. Nädala jooksul peab Venemaalt lahkuma Eesti kaitseatašee Venemaal Toomas Peda, ütles Eesti välisministeeriumi pressiesindaja Liisa Toots Delfile.

kaitseatašee Toomas Peda

Sel esmaspäeval saatis Eesti solidaarsusaktina Suurbritanniaga välja Venemaa kaitseatašee. „Kutsusime välja Venemaa Föderatsiooni suursaadiku Tallinnas ja andsin talle üle noodi, millega tegime korralduse riigist lahkuda Vene saatkonna kaitseatašeel,” selgitas välisminister Sven Mikser esmaspäeval. „Tema tegevus ei sobinud kokku Viini konventsioonis kokkulepitud diplomaatilise tegevusega,” ütles Mikser diplomaatiliselt. Vastuseks küsimusele, kuidas valitakse saatkonna töötaja, kes peaks lahkuma, kinnitas ta veel kord, et kaitseatašee tegevus ei olnud diplomaatilisele töötajale kohane ja see samm „teenib ühelt poolt ka Eesti julgeoleku huve”.

Venemaa välisministeeriumi oli näha saabumas Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia suursaadikuid. RIA Novosti teatas ka Poola suursaadiku saabumisest, vahendab Reuters.

Venemaa välisministeeriumi hoonest väljunud Saksamaa suursaadik Rüdiger von Fritsch ütles, et Venemaa peab Skripali mürgitamise kohta vastust andma, kuid Berliin on valmis dialoogiks Moskvaga.

Rüdiger von Fritsch

TASS-i korrespondendi teatel käisid lisaks nimetatud riikide saadikutele Venemaa välisministeeriumi hoones Smolenski väljakul ka Hollandi, Albaania, Rumeenia, Ukraina, Läti, Leedu ja Makedoonia suursaadikud.

Vene meediagrupp RBK küsis uudise kohta suursaadikute väljakutsumise kohta teiste hulgas kommentaari ka Eesti saatkonnast Moskvas, kuid seal keelduti seda kommenteerimast.

Euroopa Liidu liidrid nõustusid eelmisel nädalal Suurbritannia hinnanguga, et endise Vene luureametniku Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamise eest vastutab Venemaa. Moskva on neid süüdistusi eitanud.

Suurbritannia saatis peale rünnakut riigist välja 23 diplomaati koos pereliikmetega ehk ühtekokku umbes 80 inimest. Samuti katkestas riik Moskvaga kõrgetasemelised suhted.

Paljud lääneriigid on teatanud Venemaa diplomaatide väljasaatmisest, nende hulgas Eesti.