Ajaloolisel, kümnendite suurimal noorteprotestil kutsuti seadusandjaid ja president Donald Trumpi üles teemaga tegelema. Tuhanded noored registreerisid end aktivistide abiga ka valimistel osalejate sekka, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Aktsioonidest suurim toimus pealinna Washington D.C. tänavatel, kus sai kuulata rääkimas Florida Stoneman Douglasi nimelise keskkooli õpilasi, kel õnnestus 14. veebruaril pääseda tulistaja käest, kes tappis 17 nende koolikaaslast.

Üks ellujääja, Emma Gonzalez luges ette 17 hukkunu nimed ja jäi hetkeks vait. Tema põskedelt voolasid alla pisarad ja ta vaatas kaugustesse, pidades kõnet kokku kuus minutit ja 20 sekundit: täpselt sama kaua, kui läks poolautomaatrelvaga tulistajal tema koolivendade ja –õdede tapmiseks.

Tohutu osavõtuga liikumine March For Our Lives (Marss meie elude nimel –toim) loodab murda seadusandlikku ummikseisu, mille tõttu ei ole suudetud karmistada relvaseadusi maal, kus iga mõne aja tagant toimub mõni ohvriterohke koolitulistamine.

„Teil, poliitikutel, on valik: meid esindada või lahkuda. Olge meie taga või olge valmis: valijad tulevad,“ ütles 17-aastane Florida keskkooli abiturent Cameron Kasky.

Aktsioonid leidsid koordineeritult aset linnades nagu Atlanta, Baltimore, Boston, Chicago, Los Angeles, Miami, Minneapolis, New York, San Diego ja St. Louis, kuid ka üle maailma erinevates metropolides nagu London, Stockholm ja Sydney.