Läti julgeolekupolitsei märgib, et Vene meedia levitas mullu regulaarselt ja süstemaatiliselt uudiseid Lätist kui riigist, mis on etnokraatliku ja russofoobse režiimi valitsemise all. Nende uudiste loomiseks kasutatakse mitmeid poliitilisi ja ühiskondlikke sündmusi, sealhulgas Läti valitsuse kavandatud rahvusvähemuste koolide järkjärgulist üleminekut lätikeelsele õppele, vahendab Läti Delfi.

Selleteemalised artiklid ja saatelõigud võrdlevad koolide planeeritavat üleminekut lätikeelsele õppele absurdsel moel genotsiidi või holokaustiga, rõhutab jugeolekupolitsei ja lisab, et seda teemat kasutatakse valjuhäälsete avalduste tegemiseks Läti riigi vastu, et diskrediteerita Läti kuvandit rahvusvaheliselt ja õigustada Venemaa katseid Läti sisepoliitikat mõjutada. Samal ajal oli Vene meedias märgata vähem materjale, mis analüüsisid Läti kooliharidusega seotud küsimusi või probleeme.

Seoses 2017. aasta kohalike valimistega ja sel aastal ees seisvate parlamendivalimistega muutub üha aktiivsemaks erakonna Läti Vene Liit (Русский союз Латвии – RSL) tegevus, märgib julgeolekupolitsei. Aktiveerunud on sellised RSL-i pikaaegsed tegelased nagu Miroslav Mitrofanov, Vladimir Buzajev, Juri Petropavlovski jt.

„Kasutades absurdset argumenti, nagu kavandaks Läti venekeelsete elanike sundassimileerimist, püüab RSL-i juht Tatjana Ždanoka koos kaasparteilaste ja teiste liitlastega Läti ühiskonda polariseerida ja lõhestada,” teatab julgeolekupolitsei.