Abilaevadel ja Liibüa rannavalvel õnnestus päeva jooksul merelt päästa paatide viisi inimesi, kes lootsid inimsmugeldajate abiga kasutada ära rahulikku ilma, jõudmaks Itaaliasse, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Liibüa rannavalvelaevadel õnnestus merelt leida kolm põgenikealust, neist esimene leiti Tripoli lähistelt ja selle pardal oli 125 inimest. Alus oli väidetavalt juba uppumas, kui päästetöödega algust tehti.

Teine alus alustas teekonda Garbulli lähistelt 112 inimesega pardal ja kolmas alus Liibüa-Tuneesia piiri lähedalt 98 inimesega pardal, ütles rannavalveteenistuse pressiesindaja Ayoub Quassem Reutersile.

Ühel paadikesel õnnestus jõuda umbes 35 kilomeetri kaugusele rannikust, kui selle leidis Aquariuse päästelaev, mis aitas põgenikel Itaaliasse jõuda. Antud alus alustas teekonda Euroopasse ka pealinna Tripoli lähistelt.

Aquariuse meeskonna sõnul oli ka see alus põhjaminemise äärel, kui see Vahemerelt avastati ja selle pardalt 120 inimest päästeti, kellest valdav osa oli pärit Nigeeriast ja mujalt Sahara-tagusest Aafrikast.

Teadaolevalt visati üks palestiinlane vett sisse ajavalt aluselt merre, kui ta tegi ettepaneku, et parem oleks lasta end lähedal seilaval Liibüa rannavalvelaeval päästa kui uppuda.

Alates mullu suvest hakkas paadipõgenike arv jõudsalt vähenema, kui kohalikud võimud asusid oma rannikut kontrollima, lubamata enam inimsmugeldajatel seal vabalt tegutseda.

Liibüa rannavalve, mis tegutseb Euroopa Liidu toetusel, üritab takistada inimsmugeldajate aluste lahkumist oma rannikult, vältimaks nende päästmist rahvusvaheliste aluste poolt, kelle abiga oleks neil võimalik Euroopasse pärale jõuda.