Tänavu esimese jaanuari õhtul sai häirekeskus teate, et Pärnumaal Reiu sillalt on üks mees alla hüpanud. Teatajaks oli mehe tuttav, kelle sõnul jättis 27-aastane Simo oma dokumendid Reiu sillale ja hüppas teatajate nähes vette.

Loomulikult tormasid päästjad ja politsei sellise teate peale kiiresti jõesti inimest otsima, kuid vaatamata pingutustele teda ei leitud. Järgmisel päeval otsis politsei meest skuutriga Reiu jõe suudmest kuni Pärnu kesklinna sillani ja kontrollis jõekaldaid, kolmandal päeval kontrolliti Reiu jõe suuet ka sonariga.

Päästeoperatsioon Reiu jõel jaanuari alguses

Üsna varsti pärast otsingute algust hakkas aga politseile ja päästjatele tunduma, et midagi selles loos ei klapi ja tegu võib olla valeväljakutsega. Kuna kaalul oli ikkagi inimese elu, ei saanud pelgalt kahtluse peale siiski otsinguid lõpetada. 3. jaanuaril tunnistasid häirekeskusse helistanud Janno Melts ja Anne Sagim siiski üles, et tegelikult ei hüpanud kadunud Simo Nikolai kuhugi. Mees leiti tuttavate juurest Pärnus.

Eile oleks pidanud Pärnu maakohtus nende üle algama kohtupidamine, kuid kolmest kohtualusest ilmus kohale vaid Simo Nikolai. Kohtunik lükkas istungi edasi tänaseks ja määras ilmumata jäänud tegelastele sundtoomise, sest kohtukutsed kätte saanud inimeste puhul ei jäänud muud üle kui eeldada, et nad hoiduvad kohtupidamisest kõrvale.

Kuid täna astus kohtusaali taas kord vaid üks kohtualune – Janno Melts. Endiselt oli kadunud Anne Sagim, kuid ootamatult oli puudu ka peategelane Simo Nikolai. Pärnu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Üllar Kütt nentis, et politsei käis küll läbi Sagimi elukoha ja muud politseile teada olevad võimalikud aadressid, kuid naist ei leitud. Simo Nikolai oli aga jätnud eile kohtule teatamata, et peab täna olema hoopis uurija juures seoses teise kriminaalasjaga, seega oli tema kohtumaja asemel hoopis politseimajas.

Mis siis 1. jaanuaril õigupoolest juhtus? Nagu selgus, oli Simol soov isiklikel põhjustel mõneks ajaks nö ära kaduda ehk perekonnast/tuttavatest eemale saada. See õigus on igal täiskasvanud inimesel, kuid mingil põhjusel otsustas Simo lihtsalt äraminemise asemel korraldada tõelise suuroperatsiooni.

„Tema motiivi on raske selgitada,” nentis Pärnu politsei menetlustalituse juht Üllar Kütt. „Ega mõistlikku motiivi polegi.”

Kütt nentis, et uurimisel kogutud materjalide põhjal oli kogu idee autor Simo, kes palus abi Anne Sagimilt ja Janno Meltsilt, kes risti ette ei löönud ja häirekeskusse kõne tegid. Simo ise aga kadus veel ühe tuttava korterisse, kus hakkas end varjama.

Kohtus taotleb politsei kolmikule aresti. „Me oleks võinud neile määrata kohtutagi rahatrahvi, kuid tahame nad oma teo üle järele mõtlema panna,” nentis Kütt. Tema sõnul polegi asi niivõrd selles, et riik ja inimesed asjatult jõudu ja raha kulutasid, vaid selles, et keegi päris abivajaja oleks võinud abi saada hilinemisega, kuna päästjad ja politsei olid valeväljakutsega hõivatud.

Kolmik peab nüüd kohtu ette astuma 2. aprillil.