Rõbka, kodanikunimega Anastassia Vašukevitš, ütles, et annab salvestused üle, kui USA talle varjupaiga annab. Rõbka on silmitsi kriminaalsüüdistuste ja väljasaatmisega Valgevenesse, sest teda kahtlustatakse Tais tööviisata seksitreeningute läbiviimises.

Rõbka ütles, et salvestused, mille ta tegi 2016. aasta augustis, sisaldavad Deripaska arutelusid USA presidendivalimiste kohta inimestega, kelle isikuid Rõbka keeldus avaldamast.

Miljardär Deripaska, kellel on lähedased sidemed Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, on ärisidemetes ka USA presidendi Donald Trumpi endise kampaaniajuhi Paul Manafortiga, kes on eriprokurör Robert Muelleri Venemaa USA valimistesse sekkumise juurdluses uurimise all.

„Kui Ameerika annab mulle kaitse, räägin ma kõik, mida tean,” ütles Rõbka eile. „Ma kardan Venemaale tagasi minna. Võib juhtuda imelikke asju.”

Rõbka väite võiks kergesti tähelepanuta jätta, kui ei oleks 25-minutilist videot, mille postitas eelmisel kuul YouTube’i Vene opositsioonitegelane Aleksei Navalnõi. See video toetub suuresti Rõbka antud video- ja fotomaterjalile.

Rõbka ning veel üheksa inimest Venemaalt, Ukrainast ja Valgevenest vahistati eelmise kuu lõpus Tais Pattayas. Enamikku, sealhulgas 21-aastast Rõbkat, süüdistatakse loata töötamises. Mõnesid süüdistatakse ka selles, et neil ei olnud kehtivat Tai viisat.

Enese sõnul käis Rõbka koos Deripaska ja viimase sõpradega, sealhulgas Venemaa asepeaministri Sergei Prihhodkoga jahiga sõitmas. Rõbka versiooni järgi töötas ta modelliagentuuris ja agentuur saatis ta koos teiste tüdrukutega Deripaska jahile. Rõbka avaldas sotsiaalmeedias fotosid ja videoid, kus on näha Deripaskat ja Prihhodkot koos jahil.

Finantsandmete järgi võlgnesid Manaforti kontrollitud ettevõtted Deripaskale miljoneid dollareid. USA 2016. aasta presidendivalimiste kampaania ajal pakkus Manafort Deripaskale privaatbriifinguid kampaania kohta.

Navalnõi väitis oma videos, et Deripaska jahireis oli katse Prihhodko ära osta ja Rõbka oli üks mitmest prostituudist jahi pardal. Videos on kuulda, et Deripaska ja Prihhodko arutavad Vene-USA suhteid.

Venemaa on püüdnud Navalnõi videot, millel oli esmaspäevaks YouTube’is olnud 6,4 miljonit vaatamist, blokeerida.

Rõbka ütles eile, et salvestas tihti vestlusi Deripaska ja tema kaaslaste vahel ning tal on 16-18 tundi salvestusi, sealhulgas vestlustest USA presidendivalimiste kohta.

„Nad arutasid valimisi,” ütles Rõbka. „Deripaskal oli valimiste kohta plaan.”

Osa vestlustest olid kolme inimesega, kes rääkisid vabalt inglise keelt ja kelle kohta Rõbka arvas, et nad olid ameeriklased.