Euroopa Liidu avaldatud õigusliku kokkuleppe projekt näeb pärast Brexitit ette „ühtset regulatiivset piirkonda” Iirimaa saarel, kui ei leita muid lahendusi, vahendab BBC News.

May teatas, et Ühendkuningriigi peaminister ei saa sellega kunagi nõustuda.

Euroopa Liidu sõnul ei olnud see ettepanek mõeldud Suurbritannia provotseerimiseks.

Kokkuleppe projekti avalikustades kutsus Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier Suurbritanniat alternatiive pakkuma.

Barnier’ sõnul ei ole tekst mingi üllatus ning on lihtsalt õigusliku tekstiga hinnang sellele, mis on seni kokku lepitud.

Barnier ütles, et dokument sisaldab konkreetseid ja realistlikke lahendusi küsimusele, kuidas vältida niinimetatud kõva piiri Suurbritannia ja Iirimaa vahel.

May ütles parlamendi ees küsimustele vastates, et teeb oma vastuseisu sellele lahendusele Euroopa Komisjonile kristallselgeks.

„Me ei lahkunud Euroopa Liidust, et vaadata pealt Ühendkuningriigi lagunemist,” ütles Põhja-Iirimaa Demokraatliku Unionistliku Partei (DUP) fraktsiooni juht Briti parlamendis Nigel Dodds ja lisas, et Põhja-Iirimaa jaoks oleks Ühendkuningriigi turust äralõikamine katastroofiline.

Kokkulepe projekti teksti järgi tekiks „sisepiirideta ala, kus on tagatud kaupade vaba liikumine”, mis katab tolli, käibemaksu, energiat, põllumajandust, kaubandust ja muid sektoreid.

Iirimaa valitsus teatas, et selline variant hakkaks kehtima ainult siis, kui see peaks vajalikuks osutuma.

Iirimaa välisminister Simon Coveney ütles, et kokkuleppe projekti avaldamine on veel üks tähtis samm Brexiti-läbirääkimistel.