- Muinas-Egiptuse daamid kasutasid menstruatsiooni ajal linakiududest tampoone.

- Roomlannadel olid kasutusel pehme villa rullikesed, mis olid kergelt rasvaga immutatud (et asetamine oleks mugavam).

- Süürias ja Babüloonias olid naiste hügieenivahenditeks samuti rullikesed, mis olid tehtud kas pehmest papüürusest (kõrgestisündinud daamide jaoks), või siis pilliroost (vaeste jaoks).

- Jaapani naised töötlesid selleks otstarbeks peent riisipaberit - veeretasid seda kreeka pähkli suurusteks kuulikesteks.

- Euroopa naised piirdusid riidest sidemetega, mis kinnitati vöö külge, hiljem aga läksid need pesusse. Plekid neid ei heidutanud, sest nad kandsid suurel hulgal alusseelikuid.

- Põhjamaa elanikud, näiteks eskimo naised kasutasid põdrasammalt või hästi peenestatud lepalaaste, mõned neist kasutasid karusloomade karva.

- Venemaa talunaiste universaalseks hügieenivahendiks oli … hein.

Kas tütarlaps võib tampoone kasutada?

Võib küll. Esimese menstruatsiooni ikka (tavaliselt 12-14-aastaselt) jõudnud neidudel on hüümen e neitsinahk ringikujuline ning elastsete äärtega. Neitsinaha avause diameeter on 1,5 - 2 cm. Võrdluseks võiks tuua, et "super" suurusega tampoonide diameeter pole suurem 1,5 sentimeetrist. Tütarlastele soovitatakse aplikaatoriga tampoone, sest nende abil on võimalik tampoonid paigaldada kergesti ning õigesti.

Kas tampoonid võivad eritisi blokeerida?

Ei või. Kaasaegsed tampoonid on heade absorbeeruvate omadustega ning ei kujuta endast mingil juhul korki, mis takistaks menstruatsioonieritiste väljavoolu emakast. Kui aga tampooni imavad omadused on lõpukorral (on unustatud vahetada), siis hakkab see lihtsalt "läbi laskma" ning seda võib otsekohe aluspesul märgata.

Miks nimetatakse seoses tampoonidega tihti toksilise shoki sündroomi?

Toksilise shoki sündroom on harvaesinev, kuid väga tõsine haigestumine, mis mõningatel juhtudel võib surmaga lõppeda. Haiguse kutsuvad esile bakterite staphylococcus aureus tüvikultuurid, mis toodavad toksiini. Arvatakse, et nende bakterite mõjusfääri satub kasvõi kord elus iga inimene - mees või naine, laps või vanainimene. Enamus bakteritest ei tooda siiski erilist, toksilise shoki sündroomi esile kutsuvat toksiini. Lisaks omavad inimesed antikehi, mis neid toksiini eest kaitsevad. Haiguse sümptomid meenutavad ägedalt arenevat grippi - kõrge palavik, oksendamine, vappekülm, päikesepõletikku meenutav lööve, lihaste valu, peapööritus ning minestus.

Tampoonitootjad hoiatavad oma instruktsioonides alati selle haiguse eest, soovitades viivitamatult ülalloetletud sümptomite ilmnemisel tampoon välja võtta ning arsti poole pöörduda. Seejuures ei pea kartma hüsteerikuna näida. Oma tervis on kõige kallim - toksilise shoki sündroom on seda kergemini ravitav, mida varem see diagnoositakse. Otsest seost tampoonide ning haigestumise vahel pole senini tõestatud. Rohkearvulised uuringud näitavad, et tampoonide kasutamine ei kutsu esile muutusi tupe flooras, tampoon ise aga pole mikroorganismide paljunemise koldeks.

Kui naisel on valuline menstruatsioon, kas tampoonid ei võimenda valu?

Valulik menstruatsioon on sageli esinev menstruaaltsükli häire tütarlastel ning noortel naistel. See võib olla seotud endokriinse, vegetatiivse ja närvisüsteemi funktsionaalsete häiretega - näiteks füüsilise ja vaimse üleväsimuse korral - samuti arengupuudega või suguorganite haigestumisega. Nii et tampoonidel pole mingit osa valuliku menstruatsiooni puhul.

Millal on tampoonid vastunäidustatud?

Tampoone ei peaks kasutama:

- kui naine on kord juba haigestunud toksilise shoki sündroomi;
- günekoloogi poolt kindlaks tehtud ebatüüpilise anatoomilise ehituse korral;
- ägeda tupepõletiku ravi ajal (tampoon võib endasse imeda osa ravimist ning sellega vähendada raviefekti);
- pärast sünnitust seni, kuni menstruatsioonitsükkel jälle normaalselt tööle hakkab;
- menstruatsioonide vahelisel ajal.

Kas tampoone võib kasutada 24 tundi ööpäevas?

Jah, võib küll. Tähtis on vaid õigete tampoonide valik, kuna menstruatsiooni vältel muutub eritiste intensiivsus. Üldine reegel seisneb selles, et kui tampooni sisseviimisest on möödunud vähem kui neli tundi, näib aga, et on tarvis vahetust, siis tuleb kasutada tugevama imamisvõimega tampooni. Kui aga 8 tunni pärast eemaldatud tampoonil on veel valgeid laike, tuleb valida madalama imamisvõimega tampoon. Optimaalne aeg tampooni vahetamiseks on iga 4-6 tunni järel.

Millal on parem sidemeid kasutada?

Kui on teada, et kaheksa tunni pärast pole võimalik tampoone vahetada. Mugavam on sidemeid kasutada ka menstruatsiooni lõpupäevadel, kui eritisi enam oluliselt pole.

Mõned naised tunnevad tampoonide kasutamisel ebamugavustunnet. Kas see on seotud organismi iseärasuste või psühholoogiaga?

Ebamugavustunne on sageli seotud tampooni vale asendiga. Tampooni sisseviimisel tuleb osata lihaseid lõdvestada. Tupp asetseb ristluude suhtes teatud nurga all. Seega on tarvis ka tampoon õige nurga all sisse viia. On tarvis leida enda jaoks selleks sobiv asend, näiteks püsti seistes toetuda ühe jalaga veidi kõrgemale. Teatud aja jooksul tekib harjumus ning kui tampoon on õigesti paigaldatud, pole teda üldse tunda.

Kas tampoonide ja sidemete suhtes esineb allergilisi reaktsioone?

Otsest sidet limaskesta ärrituse ning ühtede või teiste intiimsete hügieenivahendite kasutamise vahel pole tõestatud, kuid kaebusi siiski esineb. Tegelikult testivad kõik suured tootjad kõigepealt tampoonide ning sidemete tootmiseks vajaminevat toorainet, seejärel kontrollitakse ka valmisprodukti toksilisust, sobivust nahaga, kantserogeensust, mõju mikrofloorale ning teisi faktoreid.

Kas tampoon võib sees kaotsi minna?

See on absoluutselt võimatu. Keha sees pole selleks lihtsalt ruumi. Emakakaela ava, mis ühendab emakat tupega, on liiga kitsas tampooni jaoks. Sel samal põhjusel pole võimalik tampooni liiga sügavale asetada. Juhul, kui ei saa tampooni välja (näiteks on niit katki läinud), tuleb võtta sama asend, mis tampooni sisseviimisel, haarata see siis näpu vahele ning tõmmata välja. Äärmisel juhul võtab iga günekoloog selle kergelt välja.

Ohutustehnika

- Enne ja pärast tampooni vahetust tuleb hoolikalt käsi pesta.
- Tampoone tuleb vahetada iga 4-6 tunni tagant isegi siis, kui eritisi väga palju polegi. Pärast kaheksat tundi tõuseb toksilise shoki sündroomi risk, kui magamine kestab rohkem kui 8 tundi, peaks kasutama sidemeid.
- Tuleb teha tampoonide õige valik suuruse ja imavuse järgi (variandid: mini, normaalne, super ja super pluss).
- Tampoone ei tohi kasutada enne menstruatsiooni algust, isegi kui ollakse kindel, et see algab mõne tunni pärast. Igaks juhuks võib kasutada sidemeid.
- Pärast menstruatsiooni lõppu tuleb eemaldada viimane tampoon.